OLYMPUS DIGITAL CAMERAHotărârea conducerii Ministerului Sănătăţii de a desfiinţa casele de asigurări de sănătate, precum şi a direc­ţiilor de sănătate publică, pare de neclintit. În următoarele zile se aşteaptă chiar să fie făcută publică şi modalitatea legală prin care se va duce la bun sfârşit acest lucru. Mai mult, conducerea ministerului s-a arătat indignată de birocraţia excesivă care ar fi fost impusă de către casele de asigurări, cu scopul de a-şi motiva existenţa. Conform ministerului, victimele acestei birocraţii nu sunt altcineva decât pacienţii, însă şi medicii de familie.
„Deocamdată nu ştim dacă desfiinţarea Casei de Asigurări de Sănătate va fi benefică pentru sistemul sanitar sau din contră. Dacă activitatea CAS va fi preluată de către Direcţia de Sănătate Publică, atunci în mod cert se va simplica birocraţia. Un lucru este însă sigur: mai rău decât este în prezent, nu poate fi. Birocraţia de care avem parte îngroapă pur şi simplu actul medical, de care ar trebui să aibă parte bolnavul. Orice simplificare este îmbucurătoare“, susţine dr. Adrian Dără­- banţiu, preşedintele Patronatului Medicilor de Familie a Judeţului Arad.
Medicii de familie iau partea conducerii Ministerului Sănătăţii atunci când aceasta a susţinut că CAS a impus tot felul de evaluări şi contracte, fără nici un fel de finalitate. „Este aberant să ţi se impună să închei contract cu CAS în fiecare an, pentru că datele problemei nu se schimbă cu absolut nimic. Pentru încheierea contractului ai nevoie de o sumedenie de acte şi dosare. Apoi, şi mai aberantă este evaluarea care are loc odată la doi ani de zile. Oricum, medicul este obligat să anunţe CAS în legătură cu orice schimbare o face în cabinet. În plus, evaluarea este făcută conform unui punctaj de la 0 la 46. Chiar dacă nu aş îndeplini nici o condiţie, sunt plătit la fel, pentru că evaluarea nu schimbă cu nimic datele problemei. Medicul este însă obligat, fără nici un sens, ca vreme de trei zile, cât durează evaluarea, să pună la dispoziţia CAS sute de acte. Îl felicit pe ministrul Sănătăţii că intenţionează să elimine birocraţia, sper însă să şi reuşească acest lucru. Atunci vom putea să ne ocupăm şi noi de pacienţi, de actul medical“, susţine Dărăbanţiu.
Tensiune la CAS Arad
De cealaltă parte, dr. Gheorghe Domşa, preşedintele Casei de Asigurări de Sănătate Arad, susţine că „este foarte simplu să spui desfiinţare, însă există o sumedenie de lucruri care trebuie luate în considerare. Aşteptăm un act normativ, pentru că până acum nu am auzit decât vorbe. Din câte am înţeles, spre sfâr­şitul săptămânii va apărea un astfel de act normativ. Desfiinţarea CAS ar presupune o schimbare radicală, cu 180 de grade, a întreg sistemului de sănătate. Nu personalul angajat ar fi problema cea mai mare, ci contractele care sunt în derulare, programul informatic extrem de stufos şi aşa mai departe. Există foarte multe implicaţii, care nu se pot rezolva atât de simplu“.
Directorul CAS Arad nu a ezitat să vorbească despre situaţia în care se află angajaţii instituţiei. „Personalul Casei de Asigurări de Sănătate a Ju­deţului Arad numără 54 de oameni. Chiar dacă nu s-a pus încă în discuţie vreo formă de protest, lumea este îngândurată, mâhnită. Este normal să existe tensiune atunci când auzi vorbindu-se despre desfiinţare“, puncteză Domşa.

Recomandările redacției