mediciLacunele sistemului sanitar îi transformă pe medicii de familie în victime, acestora imputându-li-se mai multe lucruri de care nu sunt vinovaţi. Medicii sunt nemulţumiţi din cauza legislaţiei ambigue aflate în vigoare, care îi trage la răspundere în cazuri precum: Legea 700, reţete eliberate către pacienţi internaţi sau aparent internaţi, reţetele oncologice sau problemele legate de sistemul informatic al Casei de Asigurări.
Pensionarii, care până acum dădeau medicului de familie cuponul de pensie şi o declaraţie pe propria răspundere că nu au alte venituri, ar putea fi obligaţi să vină cu declaraţie de la Agenţia Na­ţională de Administrare Fiscală (ANAF), pentru ca medicul de familie să fie convins că aceştia nu au venituri mai mari de 700 de lei. Doar aşa, me­dicul ar putea elibera reţete cu compensare de 90% pentru medicamentele din lista B, care, în mod obişnuit, pentru pensionarii cu venituri de peste 700 de lei, se compensează 50%.
De cele mai multe ori, pacienţii nu îşi spun veniturile, primesc reţete cu compensare de 90% de la medicul de familie, iar acesta din urmă este tras la răspundere şi i se cer bani. „Mai mult decât atât, medicul de familie este tras la răspundere pentru proble­mele care apar în sistemul informatic (SIUI) al Casei de Asigurări de Sănătate, pe care s-a cheltuit o sumă exorbitantă. Personal, m-am confruntat cu un caz al unei pacien­te pensionare, care avea un venit de sub 700 de lei, dar care în SIUI apărea ca fiind angajată. Dacă i-aş fi dat o reţetă, Casa de Asigurări de Sănătate mi-ar fi imputat-o mie, ca medic. Am trimis-o pe femeie la CAS, să îi emită o adeverinţă pe propria răspundere că este pensionară, pe care, evident, nu a primit-o. În astfel de situaţii, Casa de Asigurări de Sănătate ar trebui să îşi asume categoriile de asiguraţi“, ne-a declarat dr. Adrian Dărăbanţiu, preşedintele Patronatului Medicilor de Familie Arad.
O altă soluţie ar fi crearea unui parteneriat între CNAS şi ANAF, pentru ca medicii de familie să ştie exact veniturile pacienţilor şi să nu se mai confrunte cu astfel de situaţii.
Pacienţii internaţi primesc medicamente doar din spitale
O altă problemă de care se fac răspunzători tot medicii de familie este cea legată de reţetele compensate pe care aceştia le eliberează pacienţilor internaţi în spital, cu toate că ar trebui să beneficieze de tratament integral gratuit pe timp de spitalizare. Curtea de Conturi a imputat aceste reţete CNAS, iar CNAS le impută medicilor de familie. O soluţie legată de această problemă ar fi ca pacienţii, în ziua stabilită pentru consult la medicul de familie, să fie trimişi la CAS să ia o adeverinţă prin care să se arate ca pacienţii nu sunt internaţi în niciun spital. Doar aşa, există garanţia că aceşti pacienţi nu sunt internaţi şi li se pot elibera reţete compensate. „O situaţie tipică în astfel de cazuri o reprezintă atunci când pacientul se prezintă dimineaţa la medicul de familie şi primeşte me­dicamente pentru că se simte rău. Mai târziu însă, în aceeaşi zi, pacientul se internează totuşi în spital. În acest fel, normal că există o suprapunere cu aşa zisa internare, care, bineînţeles, este imputată medicului de familie. Aberant este însă  faptul că medicul este tras la răspun­dere pentru un «prejudiciu» adus statului, prin faptul că elibe­rează o reţetă compensată de 90%. Mă întreb însă unde este prejudiciul, pentru că eu văd în acest caz o economie adusă la bugetul de stat. Pacientul trebuie să plătească cel puţin 10% din costul medicamentului, în timp ce, în timpul internării, bolnavul beneficiază gratuit de medicamente“, mai declară dr. Adrian Dărăbanţiu.

  • Adrian spune:

    Da, iar CASA in acelasi timp nu plateste foaia pentru pacientul care are reteta eliberata in timpul internarii. Deci pierde si mediculu de familie si Spitalul, in castig fiind domnul DOMSA!

Comentariile sunt închise.

Recomandările redacției