mediciPentru că cele mai multe fonduri din Sănătate se consumă în sistemul spitalicesc, acolo unde se cheltuie şi cel mai mult, se încearcă shimbarea mentalităţii pacientului, de a nu se mai îndrepta doar spre spital, ci şi spre medicina de familie şi cea din ambulator. Din aceste considerente, anul acesta Contractul Cadru prevede o creştere cu 10% a finanţării pentru medicina de familie, astfel încât acest sector să poată juca rolul de poartă de intrare în sistemul medical.
Tot în ceea ce priveşte medicina primară, este prevăzută reducerea numărului minim de pacienţi de pe lista medicilor de familie de la 1000, la 800, astfel încât medicii să aibă mai mult timp pentru consultul de specialitate al pacienţilor, iar medicii tineri de familie să reuşească să găsească loc pe piaţă atunci când finalizează rezidenţiatul.
Limita minimă de 800 de pacienţi pe listă poate crea însă probleme tinerilor medici, mai ales de ordin financiar. Reprezentanţii medicilor susţin că această prevedere nu vine în sprijinul tinerilor medici, deoarece cabinetul nu ar putea fi susţinut din punct de vedere financiar. „Unui cabinet de medicină de familie îi este greu să supravieţuiască şi cu o mie de pacienţi înscrişi pe listă, darămite cu 800. Un cabinet cu o mie de pacienţi beneficiază de un buget de 40 de milioane de lei vechi pe lună, din care trebuie să îşi asigure personalul angajat, care ar trebui să fie de minim două persoane, şi cheltuielile de întreţinere. La 800 de pacienţi pe listă, supravieţuirea devine practic imposibilă. Pe de altă parte, însă este bine pentru medicii tineri, care în acest mod vor putea să îşi înfiinţeze un cabinet. Până acum nu puteau face acest lucru dacă nu aveau minim o mie de pacienţi înscrişi. Problema este că în acest moment suntem mult sub standardele normale de funcţionare. Creşterea de la buget, de 10%, este foarte mică în comparaţie cu cât ar fi nevoie. Am înţeles că de abia de anul viitor bugetul va creşte substanţial pentru medicina de familie“, ne-a declarat dr. Adrian Dărăbanţiu, preşedintele Patronatului Medicilor de Familie Arad.
De asemenea, conform Contractului Cadru de anul acesta s-a mai hotărât creşterea finanţării pentru unele componente din sistem, după cum urmează: creşterea cu 51% a finanţării pentru medicina de ambulator; creşterea cu 40, 5% a finanţării pentru centrele multifuncţionale şi creşterea cu 64% a finanţării pentru îngrijirile medicale la domiciliu astfel încât pacienţii să poată beneficia şi la domiciliu de o parte din îngrijirile de care beneficiază în unităţile spitaliceşti.

Recomandările redacției