obiecte

Obiectele pot avea consecinţe mortale

Nici nu vă puteţi imagina ce obiecte extrag medicii din urechile, gîtul sau nasul pacienţilor. Oamenii merg la ORL după ce înghit, de obicei accidental monede, şuruburi, ace de pescuit şi chiar animale… Într-o clinică din Arad medicii au strâns zeci de astfel de obiecte, care cândva ar putea fi chiar expuse într-un muzeu medical de specialitate.

„Se găsesc tot felul de bani, de la monede de 100 de lei, 50 de lei până la  filă maghiară, şiling vechi. Mai sunt boabele de fasole, de floarea soarelui, de porumb, apoi urmeaza mărgele, şuruburi, rotiţe de jucării, fragmente din plastic, din jucării“, declară Petru Korodi, medic primar ORL.

Cei mai mulţi pacienţi ai clinicilor ORL provin din rîndul copiilor, care înghit, mai mult sau mai puţin accidental, tot felul de obiecte, de la jucării la monede şi chiar baterii. „Ca o constatare, înainte de anul 2000 foarte mult predominau, aproape 90%, monedele. După 2000, foarte rar, motivul nu îl ştiu, poate şi pentru că sunt mai puţini bani, au dispărut monedele. Bunicii nu mai dau copiilor bănuţi, decât bancnote cu valoare mai mare. Pe lângă acestea, foarte des am întâlnit şi baterii de ceas. Aceste baterii sunt periculoase pentru că eliberează acel acid, iar dacă stau mai mult în fosele nazale pot da leziuni necrotice profunde“, atenţionează Korodi.

Pe de altă parte, adulţii înghit în special oase de peşte sau de pui, care pot produce complicaţii foarte severe. „La populaţia adultă spectrul corpilor străini este diferită, cel mai frecvent întâlnim la nivelul faringelui oasele de peşte. Cel mai frecvent ele se fixează la nivelul amigdalelor, în baza limbii, în epigrotă, în valecule sau în sinusurile piriforme“, mai spune medicul ORL-ist.

De asemenea, mulţi îşi înghit protezele, dar sunt şi cazuri în care oamenii îngurgitează ace de pescuit, piercinguri şi chiar… animale. „Cei care lucrează, un tâmplar cu cuiul în gură, neatent, îl inghite. Aici mai avem un element scos din esofag, un piercing, care s-a desprins şi a trebuit să îl scoatem, a fost şi un ac de pescuit, fixat în baza limbii. Un alt pacient s-a prezentat cu sângerari nazale repetate şi care prezenta lipitori în fosa nazală. Au intrat în urma unui scaldat. S-au fixat în mucoasa nazală în stare minusculă, s-au dezvoltat şi au apărut ca două formaţiuni tumorale. Cum ne-am dat seama? Făcând o anestezie cu lidocaină, în ideea de a inciza şi deschide, sub efectul anestezic, s-au desprins din inserţia lor obiecte1şi au căzut în tăviţă. Erau două lipitori“, povesteşte Korodi.

În ceea ce priveşte urechea, medicii se confruntă, în ultimii ani, cu un nou fenomen: corpuri străine electronice, mai exact microdifuzoare hands free, folosite în special la copiat. „În ultimii doi ani am avut, foarte frecvent la populaţia cu examene, microreceptoare cu hands free.  Nu au reuşit de fiecare dată să şi le scoată şi dacă nu dispun de magnet, este destul de dificil. Am avut câteva cazuri, nu ştiu cum a reuşit să treacă prin membrana timpanică, l-am scos chirurgical“, spune Korodi.

Pe de altă parte, medicii ne recomandă să ne toaletăm urechile cu grijă, prin metodele clasice.

„Orice organ, şi urechea, are un mecanism propriu de autocurăţire, de aceea nu se recomandă folosirea beţişoarelor pentru toaleta conductului. Se recomandă ca după baie sau înot urechea să fie toaletizată cu prosopul. Dacă există o cantitate mai mare de cerumen, există soluţii care dizolvă. Se pun picături, nu sprayuri auditive“, recomandă Korodi.

Medicii ORL-işti atrag atenţia asupra faptului că orice suspiciune de prezenţă a unui corp străin în urechile, nasul sau gâtul oamenilor trebuie imediat denunţată la medic, deoarece aceasta poate duce la complicaţii chiar funeste.

Cristian Cotuna

Recomandările redacției