Strada Petru Rareş este cea mai importantă stradă din cartierul Grădişte; începe de la Fabrica de Vagoane – călători Astra, după pasajul peste calea ferată, şi se termină la fabrica de seringi.

Petru Rareş a fost fiul lui Ştefan cel Mare şi a domnit în Moldova 16 ani, în două etape: 1527-1538 (11 ani), şi 1541-1546 (5 ani), arătându-se a fi urmaş demn al strălucitului său părinte.

Amândouă domniile sale au fost agitate şi s-au caracterizat prin realizări importante şi fapte deosebit, posibile prin sprijinirea sa pe clasa mijlocie a ţării: micii boieri şi ţăranii liberi, şi într-o mai mică măsură pe marea boierime. În plan administrativ, Petru Rareş a împărţit teritoriul Moldovei în ţinuturi (asemănătoare judeţelor de astăzi), puse sub autoritatea vătafilor de judeţe (similari prefecţilor de astăzi). Ţinuturile au fost subordonate direct tronului, fapt care a stârnit nemulţumirea marii boierimi.

În plan cultural, domniile lui Petru Rareş au însemnat scrierea de cronici şi letopiseţe în care s-au narat faptele şi realizările epocii (Cronica lui Macarie fiind documentul cel mai cunoscut), ridicarea de mănăstiri şi biserici – importante focare de cultură şi de civilizaţie: mănăstirea Probota – loc în care a şi fost înmormântat, mănăstirea Humor, biserica Sfântul Dumitru (Hârlău), biserica Sfântul Dumitru (Suceava), biserica Dancu (Iaşi) – toate fiind adevărate opere de artă, şi încercarea de introducere în biserici şi în administraţie a limbii române în locul limbii slavone.

În plan extern, asemeni tatălui său, a purtat războaie cu turcii şi cu polonii, dovedind cu prisosinţă că era la fel de „… meşter în războaie…” ca şi cel care i-a dat viaţă.

De la Petru Rareş ne-au rămas multe spuneri înţelepte şi învăţăminte frumoase. Cea mai cunoscută rostire a sa este aceasta: „Vom fi iarăşi ce am fost, şi mai mult decât atât!”.

În privinţa identificării sale cu ţar şi cu neamul său, semnificativă este următoarea rostire a marelui domnitor moldav: „Cât vom trăi, nu vom suferi să ne ia cineva în batjocură ori să ne facă pagubă!”.

Cei care vor să afle mult mai multe lucruri interesante despre personalitatea acestui mare voievod al Moldovei pot lectura excelenta lucrare „Petru Rareş” a scriitorului Paul Simionescu, editată în anul 1970 la Editura Enciclopedică Română.

Cpt. (rtg) Ion Gorici, Asociaţia „Cultul eroilor, regina Maria” – filiala Arad

Recomandările redacției