Societatea comercială Metroul SA, cu atribuţii legale în proiectarea investiţiilor la metrou, consultanţă şi asistenţă tehnică, a încheiat între 2005 şi 2012 nouă contracte cu SC Metrorex SA, în valoare de aproape 600 de milioane de lei, dar nu au fost identificate documente din care să rezulte că a realizat investiţii, potrivit unei note a Corpului de Control al premierului transmisă miercuri AGERPRES.

„Potrivit dispoziţiilor actului normativ de înfiinţare a SC Metroul SA, această societate comercială are atribuţiile legale vizând proiectarea investiţiilor privind realizarea reţelei de metrou, efectuarea de studii pentru dezvoltarea şi modernizarea reţelei de metrou, precum şi de a presta servicii de consultanţă şi asistenţă tehnică pentru lucrări de specialitate la reţeaua de metrou”, se arată în concluziile notei prezentate în şedinţa de Guvern de miercuri.

Documentul arată că, întrucât acest act normativ vizând înfiinţarea Metroul SA nu a fost abrogat, aceasta „desfăşoară şi în prezent activităţile prevăzute”.

Pe de altă parte, Corpul de Control semnalează că Metroul SA a fost mandatat, în perioada 1993-1996, să efectueze investiţii la reţeaua de metrou pentru Metrorex SA, dar „nu au fost identificate documente aferente perioadei 1996-2013 din care să rezulte că investiţiile la reţeaua de metrou din Bucureşti sunt realizate de către Metroul SA”.

„În perioada 1 ianuarie 2005 – 31 decembrie 2012, SC Metrorex SA a încheiat nouă contracte de prestări servicii cu SC Metroul SA şi cu asocieri fără personalitate juridică din care această societate comercială a făcut parte, a căror valoare totală este de 585.636.840,21 lei cu TVA. În baza acestor contracte, până pe 31 decembrie 2012, SC Metrorex SA a efectuat plăţi în sumă totală de 186.875.511,98 lei cu TVA”, se arată în nota Corpului de control al premierului.

Premierul Victor Ponta i s-a adresat miercuri ministrului Transporturilor, Relu Fenechiu, spunându-i că o societate privată a încheiat contracte de sute de milioane de lei cu statul, doar pentru efectuarea de studii, servicii de consultanţă şi asistenţă tehnică.

„Un singur lucru voiam doar să vă spun, ca să înţelegeţi de unde sunt nemulţumirile: domnule ministru Fenechiu, în premieră vă zic şi dvs, ca să ştiţi de ce vă ceartă sindicaliştii (…): Păi ia să vă anunţ: în perioada 2007-2009, o societate privată, care are 250 de acţionari, (…) a încheiat contracte de 245 de milioane de lei pentru efectuarea de studii, servicii de consultanţă şi asistenţă tehnică pentru lucrări de specialitate la metrou – 245 de milioane de lei. În perioada 2009 – 2011, că era criză, aceeaşi societate a încheiat contracte de 339 de milioane de lei – deci aproape 100 de milioane de euro – tot pentru efectuarea de studii pentru dezvoltarea şi modernizarea reţelei de metrou. Deci, la metrou e mult mai profitabil să faci studii şi consultanţă decât să faci vreo linie de metrou”, a arătat Ponta, la începutul şedinţei de Guvern.

El i-a comunicat ministrului Fenechiu că îi va da nota Corpului de Control pe această temă, astfel încât să-i poată întreba pe contestatarii săi „dacă nu cumva sunt acţionari la firma asta, care face consultanţă”.

În context, premierul le-a solicitat miniştrilor ca atunci când mai au indicii că un sistem similar se practică şi în alte domenii să facă publice cazurile şi să ia măsurile administrative care se impun.

 

Recomandările redacției