Ministerul Finanţelor Publice estimează că 13 comune ar fi in stare de insolvenţă, iar 50 de unităţi administrativ teritoriale ar fi în criză financiară, a declarat, ministrul delegat pentru buget, Liviu Voinea.

Potrivit unei Ordonanţe aprobate recent de Guvern, o unitate administrativ-teritorială este în stare de insolvenţă dacă datoriile neachitate cu o vechime mai mare de 120 de zile depăşesc jumătate din bugetul anual al acelei administraţii.

Voinea a precizat că din 3.200 de unităţi administrativ teritoriale, 1.000 nu au deloc arierate (datorii neachitate mai vechi de 90 de zile), iar 2.000 au plăţi restante, dar care nu se încadrează în categoria arieratelor (restanţele sunt mai mici de 90 de zile).

„Anul acesta am avut un plafon de 800 milioane lei cu care statul să împrumute autorităţile locale. Tot plafonul s-a dus pe plata arieratelor. Nu este soluţia cea mai bună, pentru că îi favorizează tot pe cei care acumulează datorii. Primăriile nu trebuie să mai acumuleze datorii de acum înainte şi soluţia cea mai corectă este insolvenţa”, a mai spus ministrul delegat pentru buget.

După intrarea în vigoare a Ordonanţei, primarii trebuie să analizeze situaţia financiară a unităţii respective şi dacă se încadrează în situaţia de insolvenţă trebuie să solicite deschiderea acestei proceduri.

O legislaţie asemănătoare este aplicată şi în alte state – SUA, Marea Britanie, Germania, Ungaria, Polonia. În perioada în care primăria intră sub administrare specială primarul nu mai are voie să facă angajări, investiţii şi să încheie alte contracte. Administratorul special poate chiar să rezilieze din contractele vechi. Pe de altă arte, după ce se deschide această procedură, furnizorii de servicii – de electricitate, gaze, apă – care au de recuperat datorii nu au voie să întrerupă furnizarea acestor servicii către comunitatea locală.

 

Recomandările redacției