În cadrul unei conferințe de presă susținută la sediul Serviciului Teritorial al Poliției de Frontieră Arad – serviciu care aparține de Inspectoratul Teritorial al Poliției de Frontieră Oradea – chestorul Marin Bondar, inspectorul șef al ITPF Oradea, a prezentat proiectul de reabilitare al clădirii din Arad precum și situația infracțiunilor transfrontaliere, dar și măsurile de suplimentare a personalului în perioada sărbătorilor de iarnă. De remarcat că numărul migranților a scăzut considerabil față de cifrele înregistrate în anii trecuți.  „Am avut o creștere a migranților anul trecut, față de anul 2016. Acum după toate statisticile pe care le avem, după ultima statistică pe ultimele zece luni, migrația este în scădere, chiar săptămâna trecută am avut o întâlnirea cu partea maghiară a județului Bekes, și dacă anul trecut pe porțiunea cu județul Bekes am avut peste 850 de migranți, anul acesta au fost undeva la 147, o scădere considerabilă a migrației față de anul trecut. Cauza este, o dată, că nu au mai intrat migranți în România, din pricina securizării frontierei cu Serbia, a crescut numărul de personal (n.r. – al Poliției de Frontieră), elevii care au fost în școala de pregătire a polițiștilor de frontieră «Avram Iancu» din Oradea, și-au desfășurat practica în zona de frontieră cu Serbia, am avut personal suficient și nu am avut treceri ale frontierei, mai mult, atunci când au existat solicitări de vize pentru a călători în România s-a analizat mult mai în profunzime solicitările și nu s-au emis vize pentru călătoria în România decât celor care și-au justificat foarte bine călătoria în România. În zona noastră de competență, cea mai mare problemă este migrația, în zona de competență a inspectoratului Sighet, la frontiera cu Ucraina este contrabanda, deci fiecare frontieră are specificul ei. La frontiera de vest este problema migrației, iar contrabanda este mult mai scăzută decât frontiera cu Ucraina. Până acum nu am avut personal dar la ora actuală, inspectoratul Oradea are personal, în ceea ce privește agenții care supraveghează frontiera și efectuează controlul, încadrarea este de aproape 100%. Patrularea nu se mai face pe fâșia de proiecție a frontierei, patrularea se face pe drumurile adiacente frontierei, s-a schimbat sistemul de supraveghere al frontierei, acum avem un alt sistem pe trei aliniamente și pe drumurile care converg spre frontieră. Tehnica este termoviziune, aparatele de vfedere pe timp de noapte, iar pe timp de zi, aparatul de vedere, binoclul, și, după cum v-am mai spus, lucrăm împreună cu colegii maghiari, asigurăm supravegherea în sistemul tablă de șah, o porțiune noi, o porțiune ei, am covenit acest sistem de supraveghere al frontierei”, a declarat chestor de poliție Marin Bondar, inspectorul șef al ITPF Oradea.

Măsuri de fluidizare a traficului

Pregătirile au început pentru fluidizarea traficului transfrontalier în perioada sărbătorilor de iarnă, astfel că, atât Poliția de Frontieră Română cât și omologii maghiari vor suplimenta personalul și arterele de control, pentru a preîntâmpina aglomerațiile la frontieră.  „Am primit informații de la partea maghiară, chiar în data de 23 (n.r. – noiembrie), astfel că începând cu data de 15 decembrie până în 15 ianuarie, partea maghiară a lua hotărârea ca să renunțe la controlul sistematic, vor fi controale nesistematice, partea maghiară va asigura personal suficient ca să fie deschise toate punctele de frontieră, toate arterele de control și în toate punctele de frontieră, și mai mult decât atât, în momentele de vârf ale traficului, să deschidem și artere suplimentare. Din păcate este exemplul punctului Nădlac, unde putem deschide zece artere, dar ar mai fi nevoie și atunci o să deschidem, pentru cetățenii UE și pe lângă arterele existente, una sau două artere, în care putem să lucrăm la controlul nesistematic. Noi sperăm să facem față fluxului de oameni care vor veni de sărbători acasă”, a afirmat chestor Marin Bondar.  De asemenea, în cadrul conferinței a fost prezentat proiectul de reabilitare a sediului Serviciului Teritorial al Poliției de Frontieră Arad. Obiectivul general al proiectului este creșterea eficienței energetice pentru pavilionul administrativ din cadrul imobilului de pe strada Mărășești 18-20, sediul STPF Arad. Valoarea totală a proiectului este de 12.205.661 RON, proiect cofinanțat din Fondul European de Dezvoltare Regională prin Programul Operațional 2014-2020. În același timp, și la alte inspectorate din țară sunt derulate proiecte de reabilitare, de exemplu la Oradea se reabilitează clădirile inspectoratului, iar în țară, independent de zona de competență a ITPF Oradea, se derulează  proiecte de reabilitare termică la Giurgiu și la Sighetu Marmației.  Mai marii inspectoratului au menționat că și Poliția de Frontieră va participa, împreună cu celelalte structuri, la defilarea care se va desfășura în municipiul Arad, astfel că din partea ITPF Oradea, la defilare va participa un pluton de polițiști de frontieră și mai multe vehicule din dotarea inspectoratului.

Șef nou la STPF Arad

Totodată, în cadrul conferinței, a fost prezentată șefa STPF Arad, comisar Claudia Ciurdariu, care îndeplinește funcția începând cu data de 1 noiembrie. „Comisar de poliție Ciurdaru Claudia, a fost numită, în urma concursului care a avut loc la sediul inspectoratului nostru la Oradea, pe funcția de șef serviciu al Serviciului Teritorial al Poliției de Frontieră Arad. Până în luna noiembrie a fost împuternicit, domnul comisar-șef Giura Ionuț, iar de la 1 noiembrie domnișoara comisar este șefa serviciului”, a încheiat chestor de poliție Marin Bondar.

Recomandările redacției