Pe 31 mai 1922 se năștea Mihai Botez, cel care avea să devină părintele judoului românesc. Prin mâna lui Mişa bacsi au trecut sute de arădeni care sau disciplinat prin sport, mulți dintre ei devenind campioni pe tatami. Fie că a fost vorba despre judo, sau arte marțiale. Valorosul om și sportiv a plecat dintre noi pe 9 decembrie 2011, iar de atunci discipolii lui organizează în fiecare an un Memorial ce îi poartă numele.
Astfel, pe 11 iunie se va organiza al cincilea Memorial al lui Mihai Botez. Anul trecut, foștii săi elevi și discipoli au organizat, chiar de Ziua Copilului, un eveniment de familie, numit „Ziua Porților Deschise”. În schimb, pentru această  vară, organizatorii au pregătit un puternic turneu organizat, în două părți: Ziua Judo- ului Arădean, respectiv prima etapă din Liga Euroregională la judo rezervată sportivilor Under 16 ani.  Competițiile se vor desfășura în Sala de sport a Universității Aurel Vlaicu din Micalaca.
Așadar, prima parte a evenimentului va fi constituită din celebrarea celui care a fost Mihai Botez, cu demonstrații și un concurs de judo pentru categoriile Under 12 și Under 14. După aceea, va avea loc prima rundă a Ligii Euroregionale, care va fi constituită din alte trei etape: pe 3septembrie la Subotica (Serbia), pe 10 septembrie, la Szeged (Ungaria) și pe 29 octombrie, la Osijek (Croația). La aceste întreceri vor participa sportivi din România, Ungaria, Serbia, Slovacia, Slovenia, Polonia, Moldova, Cehia, Bosnia, Muntenegru și Croația.

Mitul „Mihai Botez”, ignorat de autoritățile locale
Aradul i-a oferit în urmă cu zece ani titlu de cetățean de onoare al orașului celui care este considerat părintele judo-ului în România. Cu toate acestea, se pare că cei care conduc destinele urbei noastre s-au oprit doar la acea distincție, trecându-l în uitare pe Mihai Botez. „Bustul marelui maestru este finalizat din 2013. De atunci tot încercăm să obținem aprobarea pentru montarea acestui bust în fața Casei Sindicatelor, dar, din păcate, nu reușim acest lucru”, au fost cuvintele lui Pavel Milovan, completat de Silviu Turc: „Pe 31 mai Mihai Botez ar fi împlinit 94 de ani. Am fost sprijiniți în trecut de către Tiberiu Dekany, suntem și acum în relații bune și ne sprijină. Dar nu reușim să obținem toate autorizațiile necesare pentru montarea și dezvelirea acestui bust. Nu înțeleg cum, după zece ani de când Mihai Botez a primit titlul de cetățean de onoare al Aradului, orașul nu mai face nimic în memoria lui. Se vorbea atunci despre acest bust, despre o stradă din Arad care să îi poarte numele, dar totul a fost dat uitării. De asemenea, pentru organizarea acestui eveniment nu am primit sprijin, totul este făcut de către noi și oamenii cu suflet mare din Arad”.
Despre problemele cu care se confruntă atât judo-ul românesc dar și cel arădean în special a vorbit și Mihai Telechi: „Federația de Judo nu ne ajută cu nimic, nu suntem într-o situație strălucită. De cele mai multe ori sportivii merg la competiții pe banii lor, ai părinților sau ai sponsorilor. Nu sunt lucruri în regulă, Brazilia sau alte țări vin cu un număr mare de sportivi în România, pentru că știu că sunt competiții puternice și au suport financiar important”.
Inovații importante cu ocazia competiției de pe 11 iunie
Cu ocazia evenimentului de pe 11 iunie, organizatorii arădeni vor ridica ștacheta la un alt nivel. „Anul acesta ridicăm standardul foarte sus. Cu ajutorul colegilor din județ vom face o sală extraordinară și alături de colegii din Timișoara vom implementa un nou sistem, sper să nu o dăm în bară. Va fi un sistem de arbitraj omologat la Cupe Europene sau Olimpiadă. Pratic, sportivii vor vedea pe monitoare cine urmează să intre pe tatami, nu se va mai anunța la microfon. Saltelele vor fi supravegheate video, pentru a elimina orice fel de discuție. Este pentru prima dată când se încearcă așa ceva la Arad”, a explicat profesorul Arpad Nagy.
Și tot ca o noutate, medaliile oferite de organizatori vor fi sub forma kimonourilor de judo: „Medaliile pe care le vom oferi sunt ceva inedit, sunt făcute dintr-un marterial special. Ele vor fi decernate  atât participanților la ziua judoului arădean cât și pentru cei care participă la Euroligă, însă  trebuie muncit pentru ele”.

Recomandările redacției