bscap0092-600x480Procurorii au încheiat rechizitoriul şi i-au trimis în judecată pe fostul inspector şcolar general adjunct din Arad, Mihai Spânu, şi pe profesoara de limba română Lavinia Biţ, de la Liceul Tehnologic “Iuliu Maniu” din Arad, după ce aceştia si-au recunoscut faptele, în cazul de trafic de influenţă, la examenul de bacalaureat. Mihai Spânu este acuzat de trafic de influenţă în 23 de cazuri în care ar fi primit bani pentru a ajuta candidaţi să promoveze examenul de bacalaureat, iar profesoara Lavinia Biţ în opt cazuri.

Lui Spânu i s-ar putea  reduce  pedeapsa cu o treime, deoarece şi-a recunoscut vina. Lavinia Biţ şi Simona Crâsnic sunt judecate în stare de libertate, însă lui Spânu i s-a prelungit arestul la domiciliu cu încă 30 de zile, deşi acesta a cerut Tribunalului Arad să fie judecat în libertate.

Conform mediafax, în acelaşi dosar, mai sunt cercetate aproximativ o sută de persoane, profesori intermediari ai mitei şi părinţi ai unor candidaţi care au plătit pentru promovarea examenului de bacalaureat.

Cei doi inspectori şcolari Mihai Spânu, şi Simona Crîsnic, au fost luaţi pe sus, în data de 29 iunie, direct din casele lor de către procurori, fiind acuzaţi de trafic de influenţă. S-a folosit şi forţa pentru a sparge uşa.

Pe lângă aceştia, Lavinia Biţ, profesoară de limba şi literatura română a fost, de asemenea, ridicată de procurori. De fapt, aceasta se pare că a fost prinsă prima de către procurori şi, pentru a i se reduce o eventuală pedeapsă cu închisoare, a acceptat să colaboreze cu anchetatorii.

Procurorul Codrin Gavra, din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Arad, precizează că cercetările în acest dosar au început în urma unui denunţ, iar SRI a sprijinit această anchetă.

Primii doi sunt acuzaţi de magistraţi că ar fi cerut sume importante de bani – suma ar fi de peste zece mii de euro – pentru a influenţa notele elevilor care au susţinut Bacalaureatul. Magistraţii cunoşteau de mai multă vreme activitatea suspecţilor şi au decis să intervină în noaptea premergătoare desfăşurării primei probe scrise, tocmai pentru ca examenele de bacalaureat să se desfăşoare corect şi fiecare dintre elevi să beneficieze de şanse egale la examen.

 

Recomandările redacției