ajutoare instituţii

Peste 50.000 de arădeni din tot judeţul au beneficiat de ajutoare

Mii de arădeni nevoiaşi, obişnuiţi să primească la început de toamnă ajutoare alimentare, aşteaptă un semn de la autorităţi. Dar programul de distribuire a ajutoarelor alimentare de la UE nu doar că nu a început, ci mai mult, nici nu se ştie cine îl va gestiona, dacă a fost modificat, ori dacă mai continuă. Dacă în anii trecuţi, la terminalul Cargo al Aeroportului Arad erau deja primite primele transporturi cu alimente, la ora actual, autorităţile nu ştiu nimic despre program. Potrivit unor informaţii, de anul acesta Consiliul Judeţean nu se va mai ocupa de gestionarea programului la nivel local, ci Prefectura. Însă Instituţia Prefectului – potrivit reprezentanţilor compartimentului de comunicare – nu ştie că a fost însărcinată cu această atribuţie. Prin urmare, reprezentanţii instituţiilor se întreabă unii pe alţii dacă au vreo noutate în această privinţă.

Cel mai probabil, programul este încurcat în proceduri borocratice, în timp ce milioane de oameni aşteaptă să primească ajutor. În urmă cu aproximativ o lună, Ministerul Fondurilor Europene a publicat pe pagina de internet proiectul Programului Operaţional Ajutorarea Persoanelor Dezavantajate 2014 – 2020. Proiectul este supus dezbaterii publice, iar prin acest program se distribuie alimente şi asistenţă de bază celor mai dezavantajate persoane din România.

Tichete în locul alimentelor

Dacă în anii anteriori, românii cu o situaţie materială precară primeau diverse produse alimentare de la Uniunea Europeană, în 2014 situaţia s-ar putea schimba în sensul că beneficiarii vor primi tichete valorice în baza cărora să îşi ridice produsele.

“Conform proiectului programului, operaţiunile de distribuire de alimente în teritoriu se vor baza pe emiterea unor cupoane individuale pe care le va primi fiecare persoană care face parte din grupul ţintă. Cupoanele vor fi tipărite de Imprimeria Naţională, nu vor avea valoare financiară, dar vor avea elemente de siguranţă pentru a împiedica falsificarea acestora. Cuponul va fi inscripţionat cu numele şi prenumele persoanei respective, CNP, componenţa coşului alimentar şi data de valabilitate a cuponului“, s-a arătat în comunicatul publicat pe site-ul Ministerului Fondurilor Europene.

Cu toate că de atunci au trecut câteva săptămâni, la nivel local nu s-a transmis nimic. Situaţia este cu atât mai complicată cu cât, de întocmirea listelor cu beneficiarii programului – persoane care primesc ajutor social, pensionari, şomeri ori alte categorii dezavantajate se ocupau mai multe instituţii. Pentru că în liste intrau şi ieşeau de la an la an, noi beneficiari, acestea trebuiau actualizate. În acest moment, situaţia este în stand by, întrucât nu s-au primit directive.

Trebuie spus că, deşi reprezentanţii Consiliului Judeţean spun că Prefectura se va ocupa de programul de distribuire a ajutoarelor, instituţia nu are informaţii de acest gen. „Am discutat cu reprezentanţi ai Consiliului Judeţean despre acest aspect. Însă Prefectura nu a primit până la acest moment nicio informaţie legată de programul de distribuire a ajutoarelor alimentare de la Uniunea Europeană“, a susţinut Lucian Cozma, purtător de cuvânt al Prefecturii Arad.

Anul trecut, peste 50.000 de arădeni din tot judeţul au beneficiat de ajutoare. În întreaga ţară sunt în jur de 2,5 milioane de beneficiari.

Recomandările redacției