La canzone d’Amore este titlul ediției din acest an a Galei de Operă Open Air, evenimentul care dă startul întâlnirilor muzicale ale toamnei, cel care mobilizează în fiecare început de septembrie, în Parcul Reconcilierii, un număr impresionant de melomani.
Propusă de dirijorul italian Giuseppe Carannante, tematica serii de sâmbătă, 2 septembrie 2017 este inspirată de arta peninsulară a secolelor XIX și XX, prezentă prin tradiționalele decupaje de spectacol sau miniaturalele canțonete napolitane, dar și de refrene pline de căldură și sensibilitate, inspirații pop ale ultimelor decenii.
Arii și duete faimoase din Elixirul dragostei (Gaetano Donizetti), Norma (Vincenzo Bellini), Traviata (Giuseppe Verdi), La Wally (Alfredo Catalani), Boema și Tosca (Giacomo Puccini) ancorează programul în formula tradițională a galei, în timp ce fascinația canțonetei, precum și aceea a marilor cântece de dragoste ale generațiilor actuale motivează expansiunea proiectului în zonele mult mai accesibile ale divertismentului.
„Love Story Fantasy, potpuriul semnat de Giuseppe Caranannte și realizat pe universalele Love Story, How Deep Is Your Love, Moon River sau That’s Amore, trasează granițele între lumea fantastică a operei și simplitatea și delicatețea canțone­telor, reflectate în emblema­- ticele I’ te vurria vasà (Eduardo Di Capua), Piscatore ‘e Pusilleco (Ernesto Tagliaferri) sau Voce ‘e notte (Ernesto De Curtis), în timp ce accentele finale ale spectacolului anunță prin melodiile Caruso de Lucio Dalla sau Con te partirò de Francesco Sartori, deschiderea spre zonele de top ale clasamentelor recente. Începând cu ora 20.00, vă așteptăm în Parcul Reconcilierii la o nouă întâlnire cu orchestra simfonică şi corul academic dirijat de Robert Daniel Rădoiaş, cu invitații din acest an ai Galei, sopranele Gabrielle Moulhen (Olanda) şi Paula Iancic și tenorul Enrico Terron (Italia)“, ne-a declarat Doru Orban, managerul Filarmonicii de Stat Arad.
Giuseppe Carannante
Dirijor, compozitor şi clarinetist, Giuseppe Carannante a obţinut diplome de specialitate în domeniile clarinet, muzică corală şi dirijat coral, orchestraţie pentru orchestră de suflători, dirijat orchestral, compoziţie şi solistică.
Dirijează numeroase orchestre simfonice şi de cameră în Italia şi peste hotare, precum filarmonicile din Bacău, Arad, Botoşani, orchestra Teatrului liric Elena Teodorini din Craiova, Opera Braşov, Opera Maghiară din Cluj, orchestra Operei din Kharkov (Ucraina), Orchestra de Stat din Ivano Frankivsk (Ucraina), Orchestra Naţională a Radioteleviziunii din Moldova, Praeludium Ensemble, Latina lirica, Camerata Romanica, orchestra de cameră din Zürich, orchestra de cameră din Kiev, orchestra de cameră din Key Largo. Din anul 2004  este directorul și fondatorul orchestrei de cameră Symphonia Mundi.
Este invitat în mod regulat în Italia şi peste hotare pentru spectacole de opere lirice italiene, precum Traviata, Rigoletto, Trubadurul, Cavalleria Rusticana, Paiaţe, Barbierul din Seviglia, Tosca, Madame Butterfly, Boema etc.
Compoziţiile sale sunt publicate de editurile Bèrben, Santabarbara, Esarmonia, Vigormusic, Stampress.
Gabrielle Mouhlen
Născută în Olanda, Gabrielle Mouhlen a început să studieze flautul, iar apoi canto, la Conservatorul din Den Haag și la New Opera Academy, iar ca să urmeze o carieră în domeniul teatrului italian de operă, s-a stabilit ulterior în Italia.
Recent a cântat rolul lui Lady Macbeth, la Bresso, sub bagheta lui Giuseppe Carannante, Norma la Mantova și Tosca la Teatro Civico din Vercelli, alături de dirijorul Stefano Romani.
În 2016 a cântat Nabucco la Auditorium De Doelen din Rotterdam, în calendarul aceluiași an fiind incluse invitații la fel de valoroase: Turandot la Teatrul de operă și balet din Macedonia, sub direcția muzicală a lui Gianluca Martinenghi și în regia lui Giancarlo del Monaco, Aida la Teatrul din Velsen (Olanda), Tosca la Teatro Toselli din Cuneo și la Irun (Spania), sub direcția lui Paul Emmanuel Thomas. În timpul verii a cântat Norma, la Limekastell Pohl și Turandot, la Schloss Braunfels (Germania), sub bagheta lui Sibylle Wagner. În ultima parte a anului a fost invitată la Teatrul de Operă și Balet din Constanța, în distribuția operei Nabucco (dirijor Vittorio Parisi) și în decembrie a cântat Tosca la Teatro Marrucino di Chieti, sub direcția lui David Crescenzi, în regia lui Giancarlo del Monaco.
Activitatea concertistică a purtat-o pe scene din Olanda, Italia, Anglia, Germania, Franța, Elveția, Spania, Portugalia, România, SUA și America de Sud.
Paula Iancic
Soprana Paula Iancic și-a început instrucția muzicală la Liceul de arte „Sabin Drăgoi” din Arad, unde a urmat cursuri de pian și canto. Ulterior și-a continuat studiile de specialitate în cadrul Academiei de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca, sub îndrumarea conf. univ. dr. Marius Vlad Budoiu și a prof. univ. dr. Elena Andrieș Moldovan, absolvind chiar în vara acestui an.
La numai 23 de ani, tânăra soprană se poate mândri cu o bogată activitate scenică atât în țară, cât și peste hotare. De asemenea, numeroase recunoașteri au venit și prin participările la concursurile de specialitate, cum ar fi „Mozart Competition” Cluj-Napoca, „Vox Artis” International Voice Competition Sibiu și „Alexandru Fărcaș” International Voice Competition Arad.
Din toamna anului 2016, Paula Iancic s-a alăturat studioului de operă de la Bayerische Staatsoper München, devenind astfel tânăr solist al uneia dintre cele mai mari opere din lume.
Enrico Terrone
După studii canonice la Conservatorul “San Pietro a Majella” din Napoli, Enrico Terrone și-a continuat instrucția vocală sub îndrumarea unor nume mari ale artei lirice, precum Bruno Praticò, Fiorenza Cedolins, Alberto Gazale, Federico Longhi și Simone Piazzola. În decembrie 2014 a început sa colaboreze cu Teatrul din Lecce, în rolul Mario Cavaradossi (Tosca), continuarea însemnând în anul următor Alfredo Germont (Traviata) și Rodolfo (Boema).  Turneul din Japonia, realizat în anul 2015, l-a făcut să asimileze roluri noi, Canio din Paiațe fiind reluat și la începutul anului viitor,  pe scena de acasă.
S-a clasat pe primul loc în ierarhia ediției din 2016 a Concursului organizat de Fondazione Arena di Verona, în luna decembrie a aceluiași an fiind dublura lui Gustavo Porta în Tosca, spectacol dirijat de Daniel Oren.
Tenorul desfășoară o activitate bogată de recital, pe tot întinsul Italiei.

Recomandările redacției