dispe

Aproape patru mii de elevi au ajuns în cursul anului trecut la dispensarele de medicină şcolară. Medicii au avut de-a face cu vicii de refracție, obezitate neendocrină, vicii de postură și alte boli cronice ale aparatului locomotor, procentul de afectare al copiilor fiind direct proporțional cu vârsta, crescând de la 7.46% la copilul de grădiniță la 22,77% la elevul de liceu.

„În mediul urban au fost evaluați  prin examene medicale de bilanț  29.784 elevi, cu afectare cronică în rată de 6.08%. În mediul rural au fost evaluați  prin examene medicale de bilanț  8.631 elevi, cu afectare cronică în rată de  16.41%, ceea ce situează copilul din rural la un risc relativ de afectare cronică de 2,6967 comparativ cu copilul din urban“, ne-a declarat Constantin Cătană, directorul Direcţiei de Sănătate Publică Arad.

Cele mai mari riscuri relative sunt pentru: afecțiuni cronice ale amigdalelor și vegetațiilor adenoide, afecțiuni cronice prin carențe de fier, astm bronșic, obezitate neendocrină, vicii de refracție, tulburări de vorbire, sechele rahitism, deformări ale coloanei  vertebrale.

Recomandările redacției