Mii de fermieri arădeni vor primi prima tranșă din plata pe suprafață, începând din 15 octombrie. Conducerea Agenției de Plăți și Intervenție în Agricultură a anunțat că verificările și controalele pentru campania unică de plată pe suprafață din acest an s-au încheiat și pot fi făcute deja plăți, unui număr mare de fermieri. Reamintim că, anul acesta au fost depuse la APIA Arad, peste 21.000 de cereri de suprafață, iar suprafața totală pentru care s-au cerut bani a fost mai mare decât anul trecut.

„De săptămâna aceasta a început centralizarea datelor din urma controalelor la fermierii din județul nostru. Deci, deocamdată nu avem o situație finalizată. Totuși, vizavi de neregulile depistate prin verificări pot spune că au fost unele de identificare a parcelelor în sistemul electronic. De asemenea, știm de câteva cazuri în care s-a depistat vegetație nedorită pe pășuni, îndeosebi pe Valea Mureșului. Nu au fost astfel de situații pe teren arabil. În orice caz, dacă vor fi nereguli, fermierii vor fi sancționați însă, din datele pe care le am deocamdată, nu avem multe probleme“, a spus Alin Triponescu, directorul executiv al Agenției de Plăți și Intervenție în Agricultură Arad.

Menționăm că, în vară au fost controlate în teren, aproape 480 de ferme, cu o suprafață totală de peste 65.000 de hectare. Prin teledetecție au fost controlați 1.128 de agricultori arădeni.

Așadar, până când rezultatele finale ale controalelor și verificărilor vor fi centralizate, APIA va da start plății avansului pe suprafață, avans care este de 70 la sută din suma totală și ajunge la 85 la sută dacă se mai adaugă plăți pe agromediu.

Vor fi primii la plată, fermierii pentru care situația după verificare este clară și au dus toate documentele necesare. „De început vor intra la plată peste 12.000 de fermieri din cei peste 21.000 de agricultori care au depus cereri de plată anul acesta. Cei care primesc primii avansul de plată au fost verificați, iar ceilalți mai au de adus unele documente justificative și mai trebuie făcute unele verificări“, a conchis directorul APIA.

Cererile de plată pe suprafață au putut fi depuse la APIA, până la data de 15 mai a anului acesta. Pentru a beneficia de subvenţii, solicitanţii – indiferent că sunt persoane fizice sau juridice, au avut de prezentat adeverinţa eliberată de către unităţile administrativ-teritoriale, conform înscrierilor din registrul agricol.

La depunerea cererii unice de plată fermierul a avut de prezentat instituției, toate documentele necesare care dovedesc utilizarea terenului agricol, inclusiv a terenurilor care conțin zone de interes ecologic, precum și a animalelor.

Recomandările redacției