Ipostaze dramatice cu sute de oameni îndurerați, care așteaptă de trei decenii să afle cine a tras sforile la Revoluția Română  – s-au imortalizat la finele săptămânii trecute, la Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ). A fost primul termen în cameră preliminară în dosarul Revoluţiei, în care fostul președinte al României Ion Iliescu și fostul vicepremier, Gelu Voican Voiculescu au fost puși sub acuzare pentru infracţiuni contra umanităţii. Sutelor de români, supraviețuitori sau rude ale supraviețuitorilor le-au fost redeschise rănile, dar și reaprinse speranțele, în numele aflării adevărului. Pentru că de 30 de ani, fii așteaptă să afle de ce le-au murit tați, tații așteaptă să afle din cauza cui le-au murit fiii. Modul în care au fost adunați, fără menajamente, haotic a fost considerat de mulți a fi revoltător, într-un an în care România ar trebui să marcheze pios, cele trei decenii de la revolta anti-comunistă. Procesul însă a fost amânat.

Pe 8 aprilie 2019, procurorii Secţiei militare din Parchetul General au trimis în judecată dosarul Revoluției din decembrie 1989, în care, Ion Iliescu, Gelu Voican Voiculescu, Iosif Rus şi Emil Dumitrescu au fost puși sub acuzare pentru infracţiuni contra umanităţii. Dosarul revoluției a fost trimis în instanță de fostul procuror general Augustin Lazăr.

Rechizitoriul însumează 3.330 de volume, dintre care 2.030 de volume au fost instrumentate după 13 iunie 2016, și pe baza acestora, cei trei inculpaţi trimiși în judecată sunt Ion Iliescu Ion, fost preşedinte, Gelu Voican Voiculescu, fost viceprim-ministru al Guvernului României şi generalul (rtr.) Rus Iosif, fost şef al Aviaţiei Militare, pentru săvârşirea infracţiunilor contra umanităţii. Au fost emise citaţii pentru aproximativ 5.000 de persoane. Între cei citați ar trebui să se numere și arădeni.

Opiniile revoluționarilor arădeni

Ce spun revoluționarii arădeni despre Dosarul Revoluției și ce s-a întâplat în această perioadă: „Vizavi de redeschiderea dosarului Revoluției, această reconstituire trebuia să se facă de mult, când încă era Ion Iliescu la putere. Ce ce am văzut că s-a întâmplat la finele săptămânii trecute, la primul termen în cameră preliminară în dosarul Revoluţiei – pare forțat. Sute de persoane, părinți care și-au pierdut copii, supraviețuitori au fost la sediul Instanței Supreme, la primul termen. Toți așteaptă răspunsuri: cine le-a omorât rudele, de cine a fost făcută diversiunea din Decembrie ’89. Din Arad au murit 19 oameni și 38 au fost răniți. Este normal ca toată lumea să afle adevărul, însă acum, când există tot mai puțini supraviețuitori este foarte greu. După 30 de ani au murit martori, supraviețuitori din familii și…călăi. Să se afle cine a stat în spatele diversiunii! Personal, am fost și sunt pentru aflarea adevărului.

Încă din acele timpuri mi-am dorit democrație de timp occidental. După Revoluție, când toți ne doream democrație, din păcate a fost timpul celor care și-au dorit să obțină puterea și nu aflarea adevărului. Acum este greu să faci o reconstrucție, pentru că vorbim de o mare complexitate. În aceste momente am încă și durere și nădejde“, a spus actorul Valentin Voicilă, conducător al Revoluției Române în Arad.

După 30 de ani, mulți români așteptau să primească răspunsuri, însă organizarea în primul termen n-a făcut altceva decât să-i pună în situații delicate. Unii au venit îndurerați, dar cu speranțe, în timp ce alții se așteptau la: „nici acum nu se va schimba nimic, nu se va afla adăvărul!“.

„Ce am văzut că s-a întâmplat la nivel central, vizavi de proces m-a dat peste cap. A fost haos. Au citat peste 5.000 de oameni. Este dramatică situația în care au fost puși și nu așa trebuia organizată procedura, să fie chemați cu sutele în aceeași zi. Dacă tot a fost deschis dosarul Revoluției desigur, cred că ar trebui judecat, dar se putea organiza altfel, ca oamenii să nu sufere atât. Auzisem că se dorește retrimiterea rechizitoriului la Parchet, că nu ar fi în regulă, că nu ar fi întocmit bine din punct de vedere juridic. Se vede că se dorește tărăgănare și să nu se spună tot adevărul. Să se scoată doar vreo doi, trei vinovați și atât. Influențele, dedesubturile, cine a tras sforile – sunt total neclare. Cert este că s-a dorit suprimarea populației“, a susținut revoluționarul Iosif Attila Duka, reprezentantul Fundației Revoluției din Decembrie 1989 Arad.

Potrivit procurorilor militari, Ion Iliescu şi cei care l-au ajutat să preia puterea după fuga cuplului Ceauşescu au fost în spatele celei mai mari diversiuni din istoria României.

Conform rechizitoriului, începând cu 22 decembrie 1989, la nivelul întregii ţări, a fost declanşată o amplă şi complexă acţiune de inducere în eroare – dezinformare şi diversiune – „care a dus la instaurarea unei psihoze a terorismului, aceasta fiind principala cauză a numeroaselor pierderi de vieţi omeneşti“. Ca urmare a tragerilor haotice, forţele armate au folosit 12 milioane 600 de mii de cartușe. Generarea şi amplificarea acestei psihoze terorist-securiste au dus la moartea a sute de oameni, cărora li se adaugă răniții și cei reținuți.

Recomandările redacției