Ministrul Fondurilor Europene, Rovana Plumb a fost prezentă astăzi, la Arad, la o întâlnire cu primari din județ, reprezentanți de instituții, precum și de companii arădene. Întâlnirea a avut loc la Universitatea „Aurel Vlaicu“, în Micalaca. Oficialul a vorbit despre stadiul implementării proiectelor pe fonduri nerambursabile, de finanțarea disponibilă pe programe, precum și despre unele chestiuni legislative de interes.

La prezidiu, alături de ministrul Rovana Plumb au fost alături senatori și deputați PSD, precum și reprezentanții Prefecturii Arad.

Ministrul Rovana Plumb a vorbit mai întâi despre stadiul implementării proiectelor la nivel de Arad.

„În prezent, Aradul are 991 de contracte de finațare semnate. Asta înseamnă că sunt în implementare 991 de obiective de investiții. Alocarea aferentă acestor conracte este de 11 miliarde de lei. Din totalul de contracte, trei au o valoare 10 miliarde de lei și sunt în infrastructura de transport pe diferite loturi de autostradă, cât și pe infrastructura de apă-canal.

După cum știți este în pregătire Masterplanul 2 după finalizarea primului proiect major.Mi-aș dori ca anul acesta să putem semna contractul de finanțare și pentru Arad așa cum am făcut și pentru județul Tmiș chiar cu ocazia acestei vizite. Pe fiecare program operațional în parte, pe fiecare domeniu de intervenție – există bani. Deci este nevoie de absorbție“,a spus oficialul.

Primarii au cerut lămuriri

Mai apoi, ministrul Fondurilor Europene s-a arătat disponibilă să răspundă punctual întrebărilor primarilor din județ. Între problemele ridicate de primari s-a numărat necesitatea găsirii de resurse financiare, pentru extinderea rețelei de apă la nivelul satelor aparținătoare de comună, precum și identificarea surselor de finanțare pentru cofinanțarea unor proiecte de investiții, cum este cazul campusului școlar de la Nădlac.

„La nivelul întregii ţări se lucrează la Masterplanul II pe infrastructura de mediu în ceea ce priveşte introducerea serviciului public de apă potabilă şi partea de apă uzată. Potrivit reglementărilor impuse de Uniunea Europeană se alimentează cu apă cu finanţare din fonduri europene orice localitate până la 50 de locuitori. De asemenea, orice aglomerare cu 2.000 de locuitori beneficiază de canalizare. Încercăm să discutăm cu Comisia Europeană ca să schimbăm acordul de parteneriat şi să putem să finanţăm european inclusiv partea de alimentare cu gaze, de la tot ceea ce înseamnă distribuitorul, până la curtea fiecăruia dintre români“, a spus aceasta.

 „Să nu mai spunem că România este țară coruptă!“

 Nu în ultimul rând, Rovana Plumb a abordat și un subiect fierbinte pentru reprezentanții de UAT-uri și anume, legislația privind achizițiile publice. În discurs, aceasta a subliniat că: „Să nu mai spunem că România este o țară coruptă, când vorbim despre achiziții publice. Pentru că nu este așa și ne facem rău spunând asta!“.

Privind Ordonanţa 114, Rovana Plumb a subliniat că s-a luat hotărârea să se vină cu o simplificare, pentru nu mai fi întârziate proiectele în licitaţie, în urma procedurii ex-ante, pe care numai România o are ca şi procedură – pe proiectele cu fonduri europene.

„Procedura ex-ante o vom scoate din 2020. Am luat această procedură de la nivelul Agenţiei Naţionale pentru Achiziţii Publice şi am adus-o la nivelul autorităţii de management pentru fonduri europene. Calitatea şi răspunderea documentaţiilor tehnice aparţine autorităţilor contractante. Nu vom face decât o simplă verificare, dacă ea corespunde ca şi aplicaţie cu obiectivele proiectului propus (…)“, a conchis ministrul Rovana Plumb.

 

Recomandările redacției