Untitled-1 copy Untitled-11 copy Untitled-111 copyOraşul Lipova a fost vizitat, lunea trecută, de o delegație mai specială, venită tocmai din Germania: este vorba de vizita făcută de ministrul Social şi de Sănătate German, Andreas Storm, din Saarland – Germania.
Vizita la Lipova este una dintr-o serie de vizite pe care ministrul german le face în această perioadă în judeţul Arad, pentru a vizita proiectele de ajutorare demarate de Asociaţia Germană DRFK (Deutsch-Rumanischen Freundschaftskreises Saarland) şi ale Organizaţiei THW – Landeshelfervereinigung, precum şi pentru a se informa în legătură cu modul în care ajutoarele din Saarland ajung la cei care au nevoie de ele în România. Toate aceste proiecte sunt proiecte umanitare, demarate în regiunea Banatului, mai precis în Zona Arad – Lipova – Valea Mureşului, scopul fiind acela de a ajuta persoanele aflate în situaţii de sărăcie dar şi susţinerii unor instituţii sociale precum grădiniţe, orfelinate, şcoli etc.
Delegația germană primită… românește
Sosirea delegaţiei germane a fost în jurul orei 19:00, la Primăria Oraşului Lipova, unde a fost primită de către reprezentanţii administraţiei publice locale şi nu numai. Ministrul Andreas Storm, aflat la prima vizită la Lipova a fost însoţit la întâlnire de întreaga de­legaţie germană, formată din preşedintele asociaţiei DRFK – Dl. Willi Gehring precum şi de membrii asociaţiei, Bernd Wainer, Norbert Yech şi Markus Walter, aceştia fiind vechi prieteni ai oraşului Lipova pe care l-au vizitat de foarte multe ori de-a lungul anilor de prietenie care s-a legat între românii de aici şi nemţi.
Delegaţia germană a fost primită de către primarul oraşului Lipova – Mircea Jichici, viceprimarul Vasile Dodon, consilierii judeţeni Dan Damian şi Ioan Micle, consilierul în cabinetul primarului – Adela Popescu, precum şi de consilieri locali lipovani: Dumitru Bulzan, Radu Scorobete, Ioan Lepădat, Viorel Suciu, Dumitru Dorubeţ. A mai fost prezent şi Ioan Vodicean, primarul comunei Săvârşin precum și Sorin Rusu şi Pavel Florin Fânaţă din partea Spitalului Orăşenesc Lipova.
Întâlnirea a fost organizată în cel mai mic detaliu, delegaţia germană fiind întâmpinată cu tradiţionala pâine cu sare şi cu ţuică, acestea fiind servite de doi tineri dansatori în costume popu­lare româneşti; o surpriză extraordinară pentru delegaţia germană, care s-a bucurat văzându-i.
Discuțiile au demarat
cu discursuri de salut
Oaspeţii au fost conduşi în sala de şedinţe a Primăriei unde s-au ţinut scurte discursuri, au fost transmise mulţumiri speciale, atât din partea reprezentanţilor Primăriei Oraşului Lipova, cât şi din partea ministrului german şi a întregii delegaţii germane, reprezentanţii nemţi aducând cu această ocazie în discuţie respectul şi recunoştinţa pentru implicarea, serio­zitatea şi ospitalitatea prietenilor din România, precum şi bucuria pentru faptul că nucleul acestei prietenii, care durează de atât de mult timp – 24 ani, a rămas chiar şi după atâta timp, tot la Lipova.
Reprezentanţii germani au atins apoi un prim subiect, legat de Biblio­teca Orăşenească din Lipova, pentru care au adus un cadou: o donaţie specială constând dintr-un calculator nou, dotat cu un program special pentru evi­denţa cărţilor din cadrul bibliotecii. La ultima vizită aici, făcută în toamna anului trecut, au constatat că evidenţa tuturor operaţiunilor din cadrul bibliotecii este făcută de mână. Oferirea acestui calculator va ajuta foarte mult la simplificarea tuturor acţiunilor de aici.
Au fost propuse proiecte noi
În continuare Willi Gehring a împărtăşit tuturor celor prezenţi câteva detalii despre un alt proiect, aflat în desfăşurare, referitor la amenajarea unui loc de joacă pentru copii, la intrarea în Lipova, dinspre comuna Neudorf. Acest loc de joacă se va finaliza pană în luna iunie a acestui an, când va fi şi inaugurat, cel mai probabil în data de 1 iunie, când este sărbătorită şi Ziua Copilului. Toţi cei prezenţi au fost plăcut surpinşi de veştile primite, toţi fiind de acord, firește, cu proiectul.
S-a mai adus în discuţie şi posibilitatea colaborării instituţiilor din cele două oraşe înfrăţite, în vederea amenajării unui nou spital la Lipova, care să fie dotat cu cea mai modernă aparatură şi care să beneficieze chiar şi de o unitate de primiri urgenţe. Această idee a fost propusă de reprezentanţii lipovani, pornind de la faptul că, în momentul de faţă, singura unitate de urgenţe medicale există la Arad, unitate care trebuie să acopere toată Valea Mureşului, distanţele dintre unele comune de pe Valea Mureşului şi Arad fiind mult prea mari în cazul unor urgenţe medicale. Reprezentanţii administraţiei locale Lipova au dorit să sublinuieze, faptul că la Lipova, este nevoie de un spital nou şi mai ales de o unitate de primiri urgenţe, Lipova fiind mult mai aproape de majoritatea satelor de pe Valea Mure­şului, decât Aradul.
Reprezentanţii germani au fost foar­te interesaţi şi deschişi în faţa acestui subiect, asigurându-i pe cei prezenţi de faptul că se vor implica atât cât vor avea posibilitatea pentru atra­gerea de fonduri în vederea realizării acestui proiect deosebit.
Mai mult, la iniţiativa consilierului judeţean Micle Ioan şi a reprezentan­ţilor Spitalului orăşenesc Lipova, delegaţia germană a fost de acord ca la viitoarea vizită în România, alături de reprezentanţii administraţiei locale Lipova, să stabilească o întâlnire la Consiliul Judeţean Arad, astfel încât, împreună, să reuşească atragerea de fonduri pentru crearea în viitorul cel mai apro­piat, al unui spital nou la Lipova.
Atât domnul ministru, cât şi membrii asociaţiei prezenţi la întâlnire, au finalizat discuţia într-un ton optimist, spunând că nu pot să asigure personal, prin intermediul asociaţiei o asemenea investiţie, dar vor face tot ce le stă în putinţă pentru susţinerea acestei idei de proiect, dar mai ales pentru reali­zarea sa.
Colaborarea va continua
Prin intermediul acestei vizite, mi­nistrul Andreas Storm a dorit să-şi asi­gure toţi colaboratorii de faptul că va pune la dispoziţia tuturor celor implicaţi propriul ajutorul său dar mai ales va asigura durabilitatea şi continuitatea acestei colaborări frumoase şi cu rezultate extraordinare pentru cei nevoiaşi.
Întreaga delegaţie germană a fost foarte impresionată de tot programul şi de primirea de care a avut parte. A fost o surpriză extraordinară pentru ei, să aibă parte de o asemenea primire specială, iar la finalul întâlnirii, fiecare dintre oaspeţi şi-a exprimat stima şi recunoştinţa şi în scris, scriind câteva rânduri în Cartea de Onoare a Primăriei Oraşului Lipova şi subliniind faptul că anul viitor speră că vor fi tot aici, la Lipova, pentru a sărbători 25 de ani de prietenie româno – germană.

Recomandările redacției