Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru a fost la Arad pentru a discuta cu autoritățile și reprezentanții Spitalului Clinic Județean de Urgență Arad. A fost mai întâi la vama Nădlac, iar la Județean a vrut să vadă cum se face trierea pacienților. Ministrul Tătaru a vrut să fie informat vizavi despre cum se respectă circuitele pe spital. La întâlnire a fost prezentă conducerea Spitalului Județean și conducerea Consiliului Județean.

Vizita a fost făcută pe fondul tevaturii de până acum, cu personal medical infectat în număr mare, cazuri suspecte și probleme la Direcția de Sănătate Publică.

Însă autoritățile, cu toată infuzia financiară din ultimele zile, pentru dotări și echipamente – au reușit să redreseze situația. Cel puțin deocamdată. Drept pentru care, ministrul s-a arătat mulțumit de unele aspecte. „Aici avem un personal cu un moral relativ scăzut, dar am fost impresionat cel puțin la corturi, să văd, o tânără rezidentă din Sicilia,  care ne tratează pe noi. Cred că și acesta este un motiv pentru care, medicii noștri ar trebui să înțeleagă că trebuie să fim împreună toți. Este un moment în care ar trebui să ne gândim efectiv la cei din județul Arad și cele limitrofe. Că vrem, că nu vrem – ne-am ales o profesie“, a spus ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, pentru presă și televiziuni. Vizavi de situația primelor cazuri de infectare cu COVID -19, despre care se știe că n-au fost identificate la timp și implicit, despre infectarea în număr mare a cadrelor medicale – oficialul a declarat: „La început au fost cazurile neidentificate, cazurile asimptomatice sau cu simptome nespecifice, care au dat o transmisie locală urmând apoi, între cadrele medicale și între pacienți să se transmită mai departe. Și am ajuns unde am ajuns astăzi! Nu pot spune că a fost vorba de neglijență, ci lipsa protecției, neidentificarea cazului și atunci toate s-au dus …de la sine“.

Ministrul a mai spus: „La Nădlac am verificat cum este traficul în aceste zile și ce se va întâmpla în perioada următoare, pentru că ne apropiăm de sărbătorile Pascale“.

Restul discuțiilor dintre oficial și autoritățile arădene s-a ținut cu ușile închise.

Reamintim că, un număr de 83 de persoane – medici, asistenți, infirmieri, brancardieri, registratori medicali din la Spitalul Județean – sunt în concediu medical, începând cu data de 23 martie.

Potrivit ultimelor informații, mai mulți medici și-au dat demisia și unii și-au anunțat pensionarea. De asemenea, multe cadre medicale sunt încă internate la Spitalul Victor Babeș Timișoara, în timp ce alți medici sunt în izolare acasă.

De asemenea, chiar potrivit reprezentanților Grupului de Suport pentru Spitalul Județean, pentru mai multe cadre medicale a fost necesar să se asigure la solicitare, cazare pentru izolare, după ce personalul s-a expus infectării cu SARS- CoV-19.

 

Recomandările redacției