Primarul Gheorghe Falcă a făcut, ieri, un anunț la care aproape nimeni nu se aștepta. După ce s-a convins probabil că taxa de intrare în zona comercială de pe ștrand nu se justifică, având în vedere că bazinele sunt oricum îngrădite, astfel încât cei care vor să facă baie plătesc pentru acest lucru, primarul a dat vestea cea bună: autoritățile locale renunță la taxă. Zona va fi transformată  într-un parc, care va fi alipit Cetății Aradului.
Măsura va intra în vigoare până pe 28 aprilie, când se va deschide noul sezon pe ștrand.
Mai bine mai târziu decât niciodată, dar totuși…
Eliminarea taxei de intrare pentru zona comercială de pe ștrand este o măsură salutară, după ce ani de zile primarul Falcă a ținut-o
pe-a lui, refuzând să asculte vocea arădenilor care îi cereau acest lucru și chiar vocea rațiunii… „Mai bine mai târziu decât niciodată”, spune o vorbă din popor, dar totuși, ne întrebăm noi, cine va plăti acum pentru distrugerea vieții de noapte de pe Ștrandul Neptun, care rivaliza,
înainte de instaurarea Administrației Falcă, cu ceea ceea ce se întâmpla la Băile Felix și chiar în stațiunile de pe litoral. Între timp, Aradul s-a umplut de localuri de fițe, amplasate pe marginea drumului, împiedicând pietonii să circule în voie pe trotuare, iar ștrandul a ajuns o ruină, din punct de vedere al atractivității.
Primarul a ajuns să-i dea dreptate lui Leo Aslău
Omul de afaceri Leo Aslău, unul dintre principalii contestatari ai modului în care a înțeles Falcă să trateze problema Ștrandului Neptun a decis, anul trecut, să ia taurul de coarne și să întocmească un proiect de hotărâre de consiliu pentru eliminarea  taxei de intrare în zona comercială şi în zona căsuţelor.
Proiectul de hotărâre întocmit de Aslău avea doar două articole şi reprezenta de fapt una dintre promisiunile făcute înainte de alegerile locale din 2004, de echipa de campanie a candidatului de atunci şi primarului de astăzi, Gheorghe Falcă. Art. 1 avea următorul cuprins: „Accesul pietonal în zona comercială şi a căsuţelor, adiacentă zonei agrement I şi II (bazine, locuri de joacă, vestiare, etc) şi delimitată de acestea prin garduri, se va face liber, fără perceperea tarifelor de intrare. Prevederile alin. (1) nu se aplică accesului auto.” La articolul al II-lea, se arată că „la data intrării în vigoare a prezentei hotărâri, dispoziţiile contrare se abrogă.”
În nota de fundamentare a proiectului de hotărâre se arată că pe ştrand funcţionează în prezent 25 de societăţi comerciale, sunt aproximativ 100 de proprietari de căsuţe, că zona de agrement a fost separată de zona comercială, precum şi de cea a căsuţelor prin intermediul unor garduri. „Conform hotărârilor Consiliului Local al Municipiului Arad, accesul, atât în zona de utilitate publică a ştrandului (bazine, vestiare, locuri de joacă, etc) cât şi în zona comercială, privată şi a căsuţelor de odihnă (proprietate privată sau afectată de contracte de închiriere) este permis doar cu plata tarifelor stabilite. Dacă accesul în zonele de agrement (identificate ca fiind zonele I şi II) care, prin definiţie, constituie un serviciu public, este absolut firesc şi legal să fie permis doar cu plata corespunzătoare a biletului de intrare, accesul cu plată spre zona comercială privată şi la căsuţele de odihnă este, apreciem, abuzivă şi ilegală”, se mai arata în nota de fundamentare. Din păcate, proiectul lui Leo Aslău nu a putut fi transformat până acum în hotărâre de consiliu, dar se pare că în cele din urmă primarul Gheorghe Falcă a ajuns la vorbele acestuia.

Recomandările redacției