copiiOricare părinte vrea tot ce e mai bun pentru copilul său încă dinainte de a se naşte. Adesea exagerăm fără voia noastră, fiindcă ne lăsăm duşi de sentimente sau pentru că aşa am fost educaţi. Specialiştii revistei baby te ajută să iei deciziile corecte în relaţia cu copilul tău.

• Viitorul micuţului depinde de familia lui 
Este important în ce familie te-ai născut, dar nu decisiv. Sunt copii care se nasc în familii cu probleme, dar îşi găsesc drumul în viaţă. Buna dezvoltare a micuţilor depinde de mai mulţi factori: de gene, de părinţi, de prieteni, de grădiniţă sau de şcoală. Părinţii te pot ajuta într-o oarecare măsură, dar nu decisiv.

• Copilul meu trebuie să aibă tot ce e mai bun
Investim în cursuri, le cumpărăm cea mai grozavă bicicletă, cel mai tare telefon sau computer. Copiii cer mereu altceva. Trebuie stabilite limite, chiar dacă ai posibilităţi financiare. Cele mai valoroase lucruri pe care le putem oferi copiilor noştri nu se cumpără.

• Lumea este un loc periculos 
Supraprotecţia poate face mai mult rău decât bine. Dacă ştergem clanţa cu spirt de câte ori intră cineva în casă, nu-l vom feri de toate bolile, în schimb îi vom dezvolta celui mic fobii de care nu va scăpa prea repede. Sau, în parc, nu-l vom lăsa să se îndepărteze cu rolele ca să nu fie răpit. E bine să fii prevăzător, dar să nu exagerezi.

• Noi ne cunoaştem cel mai bine fiul/fiica 
Crescând zi de zi alături de noi, avem impresia că ştim totul despre ei. Ce le place, ce nu, ce pot şi ce nu pot. Dar adesea nu observăm mici defecte de comportament sau de limbaj. Cei din jur sunt în acest caz observatori mai buni decât noi. Ascultaţi-le opiniile şi sfaturile şi puneţi-le în practică!

• Nu e bine să-l ţii în braţe 
Un bebeluş nu se consideră a fi răsfăţat în primele luni de viaţă. Dacă el se linişteşte atunci când este ţinut în braţe, şi numai aşa, atunci asta trebuie făcut. De-abia după vârsta de şase luni, nu mai este necesar să te repezi la pătuţul lui la primul scâncet.

Sursa: Libertatea.ro

Recomandările redacției