transfrontalier

Administraţia judeţeană va intensifica relaţiile de colaborare cu vecinii de peste graniţă. În prioada 21-22 aprilie a avut loc la Arad a XI –a  întâlnire a Grupului Comun de Lucru pentru planificare strategică și programare.

A fost aprobată versiunea finală a programului, ce are o alocare de 189 de milioane de euro din FEDR-Fondul European de Dezvoltare Regională şi este structurat pe șase axe prioritare. Noul program de cooperare își propune intensificarea relațiilor din zona de graniță, pentru identificarea de soluții comune în vederea dezvoltării economice și sociale a zonei eligibile. Documentul va fi supus aprobării Guvernelor celor două state membre și apoi transmis către Comisia Europeană.

Reprezentantul Comisiei Europene, dl. Kypros Kyprianou, a felicitat echipa româno-maghiară, subliniind volumul mare de muncă depus în vederea finalizării documentului programatic. Kypros Kyprianou a afirmat că documentul programului se remarcă prin maturitatea conținutului său.

Întâlnirea a fost organizată de Autoritatea de Management (AM) a Programului Interreg V-A România-Ungaria din cadrul Ministerului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice din România (MDRAP), de Autoritatea Națională (AN) – care funcţionează la nivelul Biroului Primului Ministru din Ungaria (PMO) și de Secretariatul Tehnic Comun (STC) al Programului de Cooperare Transfrontalieră Ungaria–România 2007-2013. Grupul Comun de Lucru a avut rolul de a asigura eficiența și calitatea planificării și programării viitorului exercițiu financiar, respectiv a Programului Interreg V-A România-Ungaria. Grupul a fost constituit din reprezentanții celor 8 consilii judeţene din zona de graniţă  de la nivel național, regional și local Arad, Bihor, Satu Mare, Timiş respectiv Bekes, Csongrad, Hajdu – Bihar, Szabolcs-Szatmár-Bereg. „Proiectul strategic al judeţeului Arad în cadrul programului european de finanţare transfrontalieră Interreg 2014 – 2020  se referă la extinderea şi modernizarea Secţiei Oncologie a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă”, a declarat Gabriela Chiricheu, director exectutiv Direcţia de Programe de Dezvoltare.

Proiect amplu

Nicolae Ioţcu, preşedintele Consiliuli Judeţean Arad, a declarat că necesitatea proiectului are la bază inclusiv numărul mare de cazuri, regiunea Vest ocupând unul din primele locuri la nivel național în ceea ce privește incidența cancerului. „În cadrul negocierilor am ales şi ne-am zbătut pentru acest proiect al extinderii şi modernizării secţiei de Oncologie pornind de la necesităţile cetăţenilor. Numărul cazurilor de neoplasm din judeţul Arad reprezintă o problemă îngrijorătoare. Sper ca prin punerea în practică a acestui proiect, să avem o scădere a cazurilor de cancer, să putem interveni mai mult la prevenţie, să modernizăm acest sector sensibil al Sănătăţii. Va exista o linie de diagnostic şi tratament în domeniul oncologic care se va adresa tuturor categoriilor, în special celor cu venituri reduse”, a spus Nicolae Ioţcu, preşedintele Consiliului Judeţean Arad.

Recomandările redacției