La trecerea noastră prin comuna Almaș – în urmă cu câteva zile, mai precis în momentul trecerii prin satul aparținător Cil, am văzut că aici se lucrează de zor. Pe traseu era o coloană de mașini cu materialul necesar amenajării carosabilului în vederea asfaltării a câtorva străduțe. Cel puțin asta ne spunea unul din cei câțiva muncitori care realizau acele lucrări: unii cu utilajele specifice și alții cu lopata, când situația o cerea. A doua zi am trecut pe la sediul Primăriei Comunei Almaș pentru a afla despre ce-i vorba.
Bugetul pe 2017 a dat startul lucrărilor
Amabil, primarul interimar Aurel Ginu Costea ne-a explicat pe îndelete despre ce este vorba și ne-a invitat să-l însoțim tocmai la respec­- tivele lucrări aflate în derulare.
„După cum ați putut vedea realizăm unele lucrări importante; sunt însă mult mai multe făcute. Pentru că am primit Bugetul pe 2017, acum putem vorbi de lucrări și ce mai trebuie pentru comunitate. Eu pot să vă spun că am analizat cu responsabilitate ce este prioritar pentru a veni în întâmpinarea ne­- cesităților oamenilor. Pentru că eu fac ceea ce fac cu drag și cu responsabilitate; pentru că o fac pentru concetățenii mei“ ne spinea edilul.
La Cil am primit detalii și despre lucrările în derulare.
„În satul Cil au fost asfaltate străzile nr. 3 și nr. 10 și cele două străzi pe care le delimitează Canalul colector – canal amenajat cu dale. În Cil se amenjează, de asemenea o parcare în fața Capelei; se amenajează o parcare și în fața Bisericii din Cil. Am avut drumuri de pământ: când plo­ua nu se putea circula pe ele din cauza noroiului. Le-am balastat și cilindrat deja. Vorbim acum de ceea ce este finalizat: 1,6 km la Almaș, în Cil 1,5 km, drumul comunal DC30 Almaș-Mănăstire, am reprofilat și cilindrat 1,8 km“ a înșirat edilul din Almaș câteva lucrări.
Cât despre unele proiecte de viitor, cerințe de-ale oamenilor și nu numai, Aurel Ginu Costea ne-a spus: „Voi face Capele în fiecare localitate aparținătoare comunei Almaș dar deocamdată ne axăm pe infrastructură. Mai avem de făcut trotuare în Almaș – 0,7 km iar în Cil 1,2 km. Am betonat de asemenea o potecă: ea pleacă din DN79A și merge până în curtea Bisericii în satul Joia Mare, lucrare ce a fost necesară“  după care a făcut și unele considerații despre atmosfera din comună.
„Mai sunt și alte proiecte dar se vor face pe rând. Nu vreau să promit ceva ce nu se știe, pentru că eu dintotdeauna am fost de părere că nu e corect să ajungi să spui lucruri neadevărate în fața oamenilor care au avut încredere și ți-au dat votul pentru ca să le reprezinți interesele.
Firește că mai am unele planuri cum ar fi rezolvarea cu canalizarea și le promit oamenilor că o voi rezolva.
Pe astfel de relații de încredere reciprocă se bazează buna mea colaborare cu oamenii, cu cetățenii comunei. Eu sunt la dispoziția lor atunci când au probleme: ușa biroului meu este mereu deschisă. De multe ori și în afara programului, acasă, mai sunt solicitat de oameni. Pentru că așa este viața: omul te caută când are problema și știe că o poți rezolva; nu vine de dragul cuiva“ a mai completat edilul din Almaș.
Ziua Eroilor, la Almaș
Marea sărbătoare a Înălțării Domnului înseamnă și Ziua Eroilor Neamului Românesc.
La Almaș această zi a fost marcată așa cum se cuvine: au fost depuse coroane de flori la Monumentul Eroilor dar și la Monumentul Eroului-Învățător Lazăr Tâmpa – ucis violent și mișelește de regimul de atunci – monument aflat în vecinătatea Școlii Gimnaziale ce-i poartă numele și al lui Pavel Simion.
Coroana de flori a fost depusă de chiar primarul interimar Aurel Ginu Costea și de directoarea Școlii Gimnaziale „Lazăr Tâmpa“, profesoara Rafila Vesa, la Troița din curtea Bisericii.
A avut loc și o slujbă religioasă de pomenire la finalul căreia preotul paroh a mulțumit tututror celor prezenți pentru ascultare.
La festivitatea solemnă au participat și credincioșii care au ieșit din Biserică la terminarea slujbei de Înălțare, precum și copiii însoțiți de cadre didactice.
Copiii au prezentat apoi, după finalizarea slujbei, un program cu specific cultural-patriotic.
A fost depusă câte o coroană de flori și la Monumentele Eroilor din Cil și Joia Mare, toți cei prezenți apreciind pozitiv faptul că Eroii Neamului nu sunt uitați de contemporani, iar astfel și tânăra generație va învăța să facă la fel.

Recomandările redacției