Imagini șocante la Sebiș, unde, mai multe zone sunt pline de mormane de gunoaie neridicate. În zona blocurilor din centru și aproape de liceu se adună munți de deșeuri, iar oamenii sunt disperați.

Locuitori ai orașului ne-au sesizat în legătură cu situația de la Sebiș, unde deșeurile împânzesc mai multe zone. „Sunt mormane de gunoaie în centrul orașului, vizavi de liceu, în spatele primului rând de blocuri și în alte zone din Sebiș. Gunoaiele nu sunt ridicate de o săptămână. Oamenii pun poze pe rețelele de socializare în speranța că se iau măsuri“, susține Ovidiu Mureșan.

Mormanele de deșeuri s-au adunat pentru că orașul nu mai are serviciu activ de salubritate de câteva zile. Sebișul, alături de alte orașe și comune rămâne fără contract de ridicare a deșeurilor după ce, firma Activ Salubritate Urbană SRL, cu atribuții de preluarea gunoiului din zonele 3 și 5 (n.a zona Ineu-Sebiș) a cerut reziliearea contractului cu ADI Deșeuri. Firma are probleme interne, potrivit reprezentanților administrației județene. Operatorul și-a justificat retragerea pe motiv de probleme financiare. Zonele în care operatorul activa erau orașul Ineu – cu cele 12 comune arondate și sate și orașul Sebiș – cu 15 comune arondate și sate.

După cum am menționat într-un număr trecut al cotidianului nostru, în cazul litigiilor unor alți operatori, o societate de salubrizare are obligația asigurării continuității serviciului de salubrizare, până la desemnarea unei alte firme, printr-o licitație „de urgență“, nedefinitivă. Doar mai apoi, după o altă licitație va fi ales un operator de salubritate cu contract pe termen îndelungat. Se pare însă că operatorul care vrea să iasă din schemă nu își onorează obligațiile.

„Stare de urgență“

Din păcate pentru locuitori, situația s-ar putea tărăgăna mai mult timp, până la găsirea unei soluții. Fie aceasta și provizorie.  „Sunt probleme interne în firmă și probleme legate de legalitatea cererii lor de reziliere. Solictarea de reziliere nu este legală, întrucât, cel care a semnat-o nu mai are nicio calitate în această firmă. Activ Salubritate Urbană nu mai vrea să opereze la Sebiș, însă are obligația să ridice deșeurile, chiar și în baza unei solicitări de reziliere. La Sebiș a fost Garda de Mediu și a constat care este situația. Administrația a stabilit măsuri împotriva operatorului și anume amendă de 2.500 de lei pe zi pentru neridicarea deșeurilor. Va fi declanșată «stare de urgență» și va interveni Ministerul Sănătății, astfel că, operatorul va trebui să ridice deșeurile. Conform procedurii, într-o asemenea situație se va demara o licitație de urgență pentru desemnarea unui operator de salubritate provizoriu. Această procedură de achiziție nu va dura atât de mult. Situația se va clarifica estimativ în aproximativ două, trei luni“, a susținut Răzvan Cadar, vicepreședintele Consiliului Județean Arad.

Recomandările redacției