mort

Un arădean care a decedat în urmă cu mai bine de 3 ani, este executat silit de CNADNR, pentru că nu şi-a plătit rovinieta. Somaţia a ajuns la domiciliul fiicei sale, care a trăit un şoc în momentul în care a deschis plicul. Femeia deplânge acţiunea şi spune că funcţionarii sunt lipsiţi de profesionalism.

„Este o somaţie pe numele tatălui meu, care este decedat. Aici scrie că are de plată 96 de euro şi 506 lei, reprezentând cheltuieli de executare silită şi că trebuie să participe la un proces, dar nu are cum să participe la proces, e în cimitirul Eternitatea. Dacă nu face ce i se cere aici, jandarmeria va veni să ne forţeze uşa şi să ne scoată lucrurile din casă”, a spus Izabela Belghir, fiica persoanei decedate.

Ioan Belghir a decedat în iulie 2011, în urma unui accident rutier, în care şi-a pierdut viaţa şi soţia acestuia. Cu câteva luni înainte, în februarie, arădeanul ar fi fost surprins de camerele CNADNR în timp ce conducea pe DN 69, Arad-Timișoara, fără a avea rovinietă. Bărbatul a fost amendat la o lună după ce a murit, însă familia celui decedat a primit de-abia acum o înştiinţare de executare silită, după aproape 4 ani. Urmaşii celui decedat spun că decizia de executare silită a mortului este cel puţin stranie, mai ales că procedura ar presupune tragerea la răspundere a unui om îngropat în cimitir de cîţiva ani.

„Când am scos plicul din poştă am înlemnit. O mare greşeală s-a făcut, ei stau numai la birouri şi aşteaptă să primească bani. Am trecut printr-un şoc foarte mare pentru că mă gândeam că ajung acasă şi mă ridică jandarmii, am rămas şocată Vreau sa fac dreptate pentru tatăl meu, mort în cimitir.  Trebuie să fac ceva pentru liniştea tatălui meu. Nu e posibil ca, tatăl meu, mort de 3 ani, nici acolo să nu aibă linişte. Cum să execuţi silit un mort şi să îl chemi în judecată?”, a mai spus Izabela Belghir.

Somația îi este adresată persoanei decedate, iar din document reiese că trebuie achitată amenda de 96 de euro și cheltuielile de executare silită, în valoare de 506 lei. Executorul care se ocupă de caz spune însă că reglementările legale permit continuarea procedurilor și împotriva moștenitorilor, însă acest lucru s-ar putea să nu se mai întâmple, dacă cei de la CNADNR vor decide să renunţe, dată fiind suma mică şi cheltuielile care survin în astfel de situaţii.

Cristian Cotuna

Recomandările redacției