Dacă faci o plimbare pe malul Mureșului, vei fi surprins și nu prea de cantitatea înfiorătoare de PET-uri și alte ambalaje, îndeosebi din plastic, care poluează apele râului. Fotografiile pe care le-am făcut sunt un reminder la o realitate pe care o cunoaștem cu toții și pe care, dincolo de activitatea unor ONG-uri, alegem să o ignorăm.

Se știe că românii nu prea le au cu spiritul civic, curățenia și protecția mediului – dovadă fiind scandalul de sezon anual legat de ieșirea la iarbă verde și amenzile pentru scuipatul de semințe în plin centru. Cu toate acestea, faptul că produsele din plastic, deși atât de populare pentru durabilitatea lor și costul redus, se degradează extrem de greu a devenit, în ultima vreme, o informație cunoscută. Un produs din plastic (cum ar fi o „sticlă” din PET – polietilenă tereftalat) se degradează natural în perioade cuprinse între câteva zeci și câteva sute de ani, în funcție de condițiile de mediu (expuse la soare, îngropate în pământ, ajunse în apă etc.). Se estimează însă că anumite tipuri de plastic rezistă în natură până la 1.000 de ani sau mai mult. Asta înseamnă că, dacă nu facem ceva, acumulările vor fi inimaginabile.

Mulți arădeni consideră că dacă arunci un ambalaj din plastic într-o apă curgătoare, acesta va fi dus mai departe și problema este rezolvată. Lucrurile nu stau însă deloc așa. Faptul că ambalajul dispare din orizontul nostru imediat nu înseamnă decât că acesta va păgubi mediul, de care suntem cu toții responsabili, … un pic mai încolo.

Deși alte state europene au început să reducă, ba chiar să interzică, producția ambalajelor din plastic, arădenii și, în general, românii probabil mai au de așteptat. Până ne dezobișnuim de produsele din plastic, va trebui să ne luăm inima în dinți și, pur și simplu, să ducem ambalajele până la cel mai apropiat coș de gunoi.

Recomandările redacției