crisanPresa din județ a scris de nenumărate ori despre problemele cu care se confruntă autoritățile locale atunci când trebuie să încaseze la buget anumite sume provenite din amenzile pe care trebuie să le plătească localnicii. Fie că este vorba de amenzi de circulație, fie că este vorba despre amenzi aplicate pentru practicarea prostitu­ției, fie că este vorba despre alte sanc­țiuni aplicate în timpul anului, dacă persoanele sancționate nu plătesc ceea ce trebuie să plătească, sumele respective sunt trecute la capitolul debite neîncasate la bugetul local, iar în cazul unui control din partea Curții de Conturi se poate lăsa cu sancțiuni, pe motiv că autoritățile locale competente nu au făcut tot ceea ce depindea de ele să-și încaseze banii. Într-unul dintre numele trecute ale ziarului nostru am scris că acest fenomen se petrece și la Vladimirescu, unde Primăria trece prin adevărate aventuri, în încercarea de a mai recupera, într-un fel sau altul, din banii pe care îi are de încasat de la rău-platnici.
Primarul Ioan Crișan povestește că a luat decizia de a-i acționa în instanță pe localnicii care au de plătit diferite sume și nu au făcut-o, fie din cauză că nu-și pot permite, fie din alte motive. „Am luat decizia de a-i trimite în judecată, cu ferma convingere că prin acest gest al nostru vom veni și în sprijinul celor care nu își pot permite să plătească amenzile. De ce? Am cerut ca amenzile respective să fie transformate în muncă în folosul comunității. Astfel, cei care nu au de unde să plătească scapă de amendă, fără a fi nevoiți să dea vreun ban. Dintre cei 91 de cetățeni acționați în instanță, vreo nouă sau zece persoane au plătit, Primăria încasând aproximativ 20.000 de lei. Mai trebuie să știți că 16 persoane au acceptat în fața judecătorului să fie obligați să presteze muncă în folosul comunității”, ne-a declarat Crișan.
Primarul amenință cu Poliția și Penitenciarul
Deși au acceptat să-și plătească datoriile muncind în folosul comunității, mulți dintre cei care s-au angajat în fața judecătorului că vor face acest lucru au dat înapoi când au fost chemați să se apuce de treabă. Probabil au crezut că vor putea să-și facă orele de muncă doar pe hârtie și astfel se vor achita de datorii fără prea multă bătaie de cap. „Sunt mâhnit că foarte mulți dintre cei care au fost chemați la curățenia de primăvară nu au venit. Îi avertizăm și pe această cale pe cei care trebuie să muncească în folosul comunității și nu au făcut-o, că dacă nu își vor schimba atitudinea vom apela la Poliție sau vom solicita ca orele de muncă să fie prestate în cadrul Penitenciarului Arad”, a mai spus primarul.
Ioan Crișan a ținut să precizeze că Primăria riscă să piardă alte procese având același obiect, din cauză că persoanele reclamate ar trebui să aibă un avocat, iar cum nu își pot permite, li se numește unul din oficiu. „Instanța pune problema dacă plătim noi acel avocat din oficiu. După ce am văzut eficiența muncii prestate, aproape că ne vine să renunțăm la luptă”, a încheiat primarul.

Recomandările redacției