gai

Municipalitatea arădeană va investi, în următorii ani, în reabilitarea clădirilor Unităţii militare din cartierul Gai, unde vor fi relocaţi militarii din cetate, investiţia fiind estimată la 12,8 milioane lei.

Consilierii locali au aprobat, în ultima şedinţă ordinară din anul 2014, un proiect de hotărâre privind investiţiile care vor fi făcute în acest obiectiv.

La baza acestui proiect de hotărâre stă faptul că imobilul 718 Arad – Gai a fost transmis în administrarea Consiliului Local al Municipiului Arad, iar investiţiile sunt necesare în vederea readucerii acestuia la condiţiile de siguranţă, calitate şi funcţionalitate pentru redislocarea Batalionului 191 Infanterie „Col. Radu Golescu” din imobilul 1187 Arad – Cetate, precum şi asigurarea condiţiilor optime de desfăşurare a activităţii specifice noii destinaţii.

Durata de realizare a investiţiei este de 36 de luni.

Proiectul de investiţie imobiliară constă în executarea lucrărilor de reabilitare ale imobilului 718 Arad – Gai (executarea de lucrări de desfiinţare/demolare, consolidări, reparaţii, reparaţii curente şi modernizări la construcţii şi instalaţii aferente acestora.

Lucrările de intervenţie necesare pentru reabilitarea pavilioanelor care reprezintă potenţial risc seismic şi avarii ale elementelor structurale, care pot duce la colapsul construcţiilor în cauză sunt: realizarea unor fundaţii continue din beton armat sub pereţii portanţi din zidărie de cărămidă plină presată, cămăşuirea tuturor pereţilor de ambele feţe, cu mortar marca  M 110-T şi plase de oţel, refacerea/consolidarea elementelor din beton armat deteriorate a planşelor din lemn/beton armat, etc..

La construcţiile şi reţelele/instalaţiile aferente care nu necesită lucrări de consolidare, doar de reparaţii curente sau capitale, sunt necesare a fi executate următoarele categorii de lucrări: refacerea izolaţiilor exterioare ale clădirilor şi stratului de protecţie a acestora, refacerea trotuarelor, a pantelor acestora şi asigurarea de drenuri/rigole de scurgere racordate la sistemul de canalizare a imobilului şi/sau oraşului, refacerea/repararea elementelor şi/sau structurii acoperişului, înlocuirea învelitorilor şi elementelor de scurgere a pluvialelor(sisteme de jgheaburi şi burlane) cu elemente uşoare din tablă de tip Lindab.

De asemenea, mai sunt necesare desfacerea tencuielilor, zugrăvelilor şi vopsitoriilor exterioare şi interioare şi refacerea acestora în concordanţă cu soluţiile moderne, înlocuirea placajelor de gresie şi faianţă deteriorate cu materiale moderne, înlocuirea tâmplăriei metalice şi din lemn cu soluţii de tâmplărie din profile din aluminiu cu armături şi accesorii cu geam termopan, inclusiv folie antiefracţie pe ochiurile de sticlă.

Pavilioanele administrative vor fi securizate la parter şi etajul 1 cu gratii metalice standardizate la uşi şi ferestre.

Totodată, este necesară punerea în stare de funcţionare a centralei blocului alimentar, repararea/înlocuirea componentelor la plitele cu serpentină, cazanul cu aburi şi instalaţii de filtroventilaţie.

Finanţarea acestui obiectiv de investiţii se va face din fonduri ale bugetului general şi alte surse atrase în condiţiile legii.

Recomandările redacției