sebiseniControalele efectuate în ultimele luni de către Curtea de Conturi la o serie de cluburi din ligile doi și trei au bulversat serios bugetele grupărilor din aceste eşalon, care
s-au trezit cu sume infime sau chiar cu niciun ban de la autorităţile locale. În urma discuţiilor purtate de „oficialii” cluburilor, s-a căzut de comun acord să se ceară sprijinul de urgenţă al Federaţiei, care să facă demersuri pe lângă Guvernul României în vederea stabilirii unui cadru legis­lativ clar şi care să sprijine fotbalul în mod real. A urmat o discuţie în spatele uşilor închise cu reprezentanţii FRF, în frunte cu preşedintele Răzvan Burleanu şi secretarul ge­neral Gheorghe Chivorchian, dar şi juriştii forului federal.
Ziua de 4 martie a adus şi vestea cea bună pentru cluburile de fotbal din România care se bazau în mare parte pe suportul autorităţilor locale. Şedinţei de Guvern de miercuri a inclus pe ordinea de zi şi votarea a două amendamente aduse Legii Educaţiei Fizice şi Sportului 69/2000, în urma pro­punerilor venite de la Ministerul Tineretului şi Sportului.
Astfel, după alineat 2 al articolului 14 din Lege se introduce alineat 2 indice 1, prin care cluburile şi sportivii sunt obligaţi să respecte regulamentele federaţiilor şi ale li­gilor. Modificările fac referire la obligativitatea cluburilor, a asociaţiilor sportive şi a sportivilor profesionişti de a respecta normele şi regulamentele sportive ale federaţiilor sportive naţionale cu privire la activităţile de selecţie, pregătire, performanţă şi participarea la competiţii interne şi internaţionale.
De asemenea, la articolul 18 al Legii 69/2000, indice 1, se modifică litera ”b”, în sensul că prin Hotărâre de Consiliu Local/Judeţean se pot finanţa de la bugetul local/ judeţean structurile sportive din sportul de performanţă, sport care este de interes naţional şi nu de interes general, în sensul Legii 350/2005 privind regimul finanţărilor nerambursabile.
Din rândurile grupărilor ce așteaptă cu sufletul la gură promulgarea Legii 69 modificată face parte și Național Sebiș. „Din ceea ce știm noi, legea a fost votată în Parlament, respectiv în Camera De­putaților, care e for decizional, mirecurea trecută. Mai știm că legea va sta cel puțin 20 de zile la transparență, după care ar trebui să fie promulgată de preșe­dintele României. Din acel moment, clubul nostru, ca și multe altele din țară, va putea să-și facă bugete pentru sezoanele următoare și bineînțeles strategiile din punct de vedere sportiv, lot de jucători, antrenori, obiectiv”, ne-a mărtu­risit Costică Vanci, membru în Comitetul Director al ACS Național Sebiș.
Așadar, lucrurile s-ar putea clarifica și la Sebiș în a doua parte a acestei luni, când – probabil – conducerea clubului va anunța că-și va continua activitatea în eșalonul trei. Rămâne de văzut, însă, cu ce obiectiv, după ce, două sezoane la rând, promovarea a fost ratată, iar dezamăgirea e mare în rândul factorilor de decizie din oraș.

Recomandările redacției