IMG_1858 IMG_1846 IMG_1823 IMG_1799 IMG_1795 IMG_1787 IMG_1783Duminica trecută în parcul din centrul comunei a avut loc Nedeia Țării Hălmagiului. Programul sărbătorii – care a început în jurul orei 16, a fost bogat fiind invitate mai multe ansambluri şi formaţii artistice din judeţul nostru şi din judeţul Bihor.
Scena a fost amenajată în fața Căminului Cultural, în parc, unde a fost o zonă cu multă umbră. Toate străzile Hălmagiului au fost pline de autoturisme parcate, ale celor veniți din toate părțile și zonele – inclusiv din comunele vecine precum și din județele limitrofe: Hunedoara, Bihor.
Acestă nedeie încheie seria acestui gen de sărbători pe Valea Crișului Alb, fiind penultima nedeie înainte de Târgul de pe Muntele Găina – ce va fi în 19-20 iulie.
Centrul Hălmagiului, plin de comercianți
Chiar dacă în principal nedeia este o ocazie pentru activități culturale, piețarii vin cu tot felul de produse, atât alimentare cât și de uz casnic. Au putut fi găsite produse alimentare diverse, băuturi răcoritoare, precum și savuroși virșli – cei ai cunoscutului Gelu Sida având mare căutare – mititei, cârnăciori, fripturi la grătar, frigărui și alte preparate.
Salutul primarului Adrian Țoca
În debutul sărbătorii, primarul comunei Hălmagiu, Adrian Țoca a adresat urarea sa de bun venit tuturor celor prezenți, după care a precizat: „mă bucur că sunteți astăzi în număr atât de mare alături de noi. Ne bucurăm cu toții că vremea a ținut cu noi în această zi, pentru că ați văzut ce săptămână capricioasă a fost. La Nedeia Țării Hălmagiului ne întâlnim cu toții și mai uităm câteva ore de probleme și greutăți. Vom urmări evoluțiile unor ansambluri folclorice, de dansatori pe care i-am adus aici la noi“ a spus edilul.
Așa se face că Ansamblul „Crăișorii Munților“ al Liceului Tehnologic „Moga Voievod“ din Hălmagiu a prezentat câteva dansuri și cântece populare care reprezentau zona, conduși fiind de inimosul profesor Mugurel Dușan, mare iubitor al folclorului local, motiv pentru care are aprecierea edilului din Hălmagiu.
Au mai fost invitați artiști precum cunoscutul interpret Tinu Veresejan, ansamblul folcloric „Aușana“ din Bihor – cu soliștii: Gemenele din Bihor, Andrada Tulvan, Paula Lezeu, Claudia Cacuci, Ciprian Zapota, Lavinia Chifor, Claudia Covaci, Ioana Crișan, grupul de dansatori „Junii cetății Dezna“ acompaniați de orchestra „Aușana“, condusă de Radu Nemeș.
Invitați deosebiți, la nedeie
La Nedeia Țării Hălmagiului au participat numeroși invitați dar și parlamentari arădeni. A fost prezent și președintele Consiliului Județean, Nicolae Ioțcu dar și primarii: Radu Giurgelea – primarul comunei Vârfurile, Viorel Groza – primarul comunei Pleșcuța care și-a însoțit consătenii din ansamblul ce a participat la concursul „La Izvoare“. Acesta a fost organizat de Consiliul Județean Arad împreună cu Centrul Cultural Județean și primăriile orașelor Ineu și Pâncota și a comunelor Hălmagiu și Șeitin. La acest concurs – ajuns la a V-a ediție – s-au calificat pentru a participa mai departe și componenții ansamblului „Crăișorii Munților“ ai Liceului Tehnologic „Moga Voievod“ din Hălmagiu.
Primarul a invitat pe scenă câteva persoane care au fost alături de el începând cu: „consilierii locali, viceprimarul Liviu Sircuța, deputatul Eusebiu Pistru și… cel mai bun prieten de suflet al meu, cunoscutul Nicolae Ioțcu. Am făcut proiecte pentru cetățenii acestei comune care se văd acum rezolvate și asfaltarea drumului de la Tisa. Nu pot să nu spun că am avut în toate obiectivele… mare sprijin din partea acestui om deosebit care este Nicolae Ioțcu“ a accentuat primul edil din Hălmagiu, Adrian Țoca.
Salutul președintelui consiliului Județean
„Sigur e o bucurie să ne întâlnim astăzi la o asemenea mare sărbătoare. Trebuie spus că, la prima ediție, Consiliul Județean a decis ca ea să înceapă la Hălmagiu. Consiliul Județean dă sprijin administrațiilor locale și mă bucur să o spun că acordăm sprijin comunei Hălmagiu. Vreau să-l felicit pe domnul primar pentru banii europeni atrași, care trebuie folosiți în tot ceea ce înseamnă dezvoltarea unei comunități. Și dacă noi             i-am acordat un sprijin, să știți că am avut cui! O vorbă românească zice: ajută-mă ca să te ajut! Dacă nu era un primar care să înțeleagă mersul lucrurilor, astăzi, în Hălmagiu era altfel: nu era canalizare, asfaltare și nici dotările pe care le are Primăria“ a spus printre altele președintele Consiliului Județean, Nicolae Ioțcu.
Un alt invitat, deputatul Eusebiu Pistru a completat: „vreau să-l felicit și eu pe primarul Adrian Țoca pentru ceea ce a făcut, ceea ce face și ceea ce mai vrea să mai facă“.

Recomandările redacției