Neglijenţa autorităţilor şi inconştienţa fac victime – mai multe persoane, dintre care un copil de 12 ani, au ajuns în stare gravă la spital din cauza petardelor de Revelion

0
442

Deşi se face mare zarvă cu interzicerea comercializării lor, iar înainte cu câteva săptămâni de Anul Nou jandarmii şi poliţia se laudă cu câte cantităţi de petarde şi artificii au confiscat de la comercianţii ilegali din pieţe, începând cu dimineaţa zilei de 31 decembrie arădenii sunt supuşi unui adevărat bombardament. Adevărate bombe artizanale, total ilegale şi deosebit de periculoase, zboară fără nici un fel de control pe străzile oraşului şi sunt declanşate din mâinile oricui, până şi din a copiilor cu vârste foarte mici. Adevăratul vacarm se declanşează cu câteva ore înainte de trecerea în noul an, când inconştienţa multora dintre arădeni atinge paroxismul. Nu le ajunge spectacolul de artificii organizat de Primărie, îşi provoacă ei propriul amuzament pe spaima celor din jur. Nimeni nu se sesizează însă, autorităţile dând impresia că au intrat în pământ. Este perioada în care, dacă ai curajul de a ieşi din casă, te întrebi câte tone de material pirotehnic artizanal le-au scăpat autorităţilor spre confiscare. Din păcate, inconştienţa asociată cu ochiul blând al autorităţilor fac victime pe viaţă. Destine care vor avea de suferit o viaţă întreagă pentru nişte momente de joacă prostească.

Un copil de 12 ani a ajuns în stare gravă la Unitatea de Primiri Urgenţe din cadrul Spitalului Clinic Judeţean Arad, chiar de Revelion, din cauza exploziei de petarde. „Este cel mai grav caz pe care l-am avut în ultimii ani la UPU din cauza exploziei petardelor. Copilul a fost internat cu fractură deschisă falangă, degetul mare de la mâna stângă. De asemenea, datorită gravităţii accidentului, victima a suferit o amputaţie traumatică la degetul mijlociu. Practic, a fost nevoie de amputarea vârfului degetului. Pacientul este în continuare internat în spital şi se află sub supravegherea atentă a medicilor“, ne-a declarat dr. Monica Puticiu, şefa Compartimentului de Primiri Urgenţe din cadrul Spitalului Clinic Judeţean Arad.

Un alt minor, un băiat de 17 ani, a ajuns la spital în aceeaşi perioadă din cauza artificiilor. Doar o minune a făcut ca băiatul să rămână în continuare cu vederea nealterată. Din cauză că artificiile i-au sărit necontrolat în faţă, minorul s-a prezentat la spital cu plagă frontală dreaptă, mai multe plăgi faciale şi contuzii la ochi.

Nu doar minorii au avut de suferit de pe urma petardelor şi a artificiilor artizanale. Doi bărbaţi, unul de 31 de ani şi celălalt de 22 de ani au ajuns la spital după ce le-au explodat petardele în mână. Celui mai în vârstă i-a fost afectată mâna dreaptă, iar cel de 22 de ani a suferit fracturi severe la trei degete de la mâna dreaptă.

Peste 700 de arădeni, în spital de Revelion

Un număr record de 716 arădeni au ajuns la spital în preajma sărbătoririi trecerii în Noul An. Dintre aceştia 512 au fost adulţi şi 204 copii. „Din rândul adulţilor, trei victime au provenit din accidente rutiere, alte trei persoane au fost victime ale agresiunilor, 78 au suferit fracturi, luxaţii şi contuzii. De asemenea, 66 de pacienţi au suferit de afecţiuni digestive, 67 afecţiuni cardiace, 29 afecţiuni neurologice, 72 afecţiuni respiratorii. S-au mai înregistrat şi şase intoxicaţii cu alcool“, ne-a declarat dr. Monica Puticiu.

În rândul copiilor, mai bine de jumătate din cazuri l-au reprezentat afecţiunile respiratorii, în număr de 115. A fost înregistrată şi o intoxicaţie cu alcool, în cazul unul băiat de 17 ani. S-a mai acordat asistenţă medicală unui număr de 25 de afecţiuni digestive, 14 fracturi, luxaţii şi contuzii, o victimă a agresiunilor, două victime ale petardelor şi alte două ale accidentelor rutiere.

Adrian Cotuna

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.