Presiune uriașă pe Guvernul României pusă de americanii de ExxonMobil în subiectul cu miză de miliarde de dolari al gazelor din Marea Neagră. Ministerul Energiei se face că plouă. Compania americană ExxonMobil nu a informat Ministerul Energiei despre vreo intenţie de a se retrage din proiectul de explorare de gaze naturale din Marea Neagră şi nici despre vreo intenţie de a coopta încă un partener în proiect, a declarat, luni, ministrul Energiei, Anton Anton, într-o conferinţă de presă.„Tusker de la Exxon (Richard Tusker, manager de ţară ExxonMobil România – n. r.) nu a venit la noi. Exxon ne-a trimis o documentaţie să le aprobăm să facă nişte studii geo şi nişte foraje pentru construcţia unei staţii de comprimare de gaz şi le-am dat avizul”, a afirmat ministrul Energiei. Surse guvernamentale au declarat, săptămâna trecută că ExxonMobil a informat Executivul că doreşte atragerea unui nou partener în proiectul de explorare de gaze naturale din Marea Neagră. Ministrul Energiei a refuzat să dea amănunte despre ce anume negociază în prezent statul român cu ExxonMobil, indicând că la această întrebare poate răspunde Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale (ANRM), în calitate de semnatar al contractului de concesiune cu ExxonMobil. „Cu cine a semnat Exxon contractul de concesiune? Nu cu statul român, ci cu ANRM. Deci, adresaţi-vă ANRM, eu nu sunt ANRM. Eu nu am treabă, nu m-am conversat cu domnul de la Exxon„, a adăugat Anton Anton.

Negocierile trebuie încheiate rapid

Ministrul de Externe, Ramona Mănescu, colegă de partid (ALDE) cu ministrul Energiei, a afirmat, săptămâna trecută, că România ar trebuie să facă „nişte paşi într-o direcţie aşteptată” referitor la colaborarea cu ExxonMobil în Marea Neagră. Pe de altă parte, Anton Anton a declarat luni că ALDE doreşte încheierea cât mai rapidă a negocierilor cu ExxonMobil. „Noi vrem să continuăm discuţiile cu Exxon, iar asta e o chestiune la care ALDE insistă foarte mult, şi nu de acum. Pentru că şi la discuţiile cu Exxon există nişte negocieri, pe care vrem să le încheiem cât se poate de repede. Cât se poate de repede!”, a adăugat Anton Anton.Ministrul Energiei a estimat că gazele din Marea Neagră ar ajuta foarte mult la necesarul pentru consumul intern de gaze naturale, care nu este acoperit din producţia românească. „Noi, în România, avem cam 30% din populaţie care este racordată la reţelele de gaze. Inadmisibil de puţin, gândindu-ne că România este producător de gaze, iar după Brexit o să fie cel mai mare producător de gaze din UE. E adevărat, nu ne ajung gazele pe care le producem noi. Nu ne ajung, cred că ne-ar ajuta extrem de mult gazele din Marea Neagră, pentru care suntem pregătiţi, avem extensii de reţele, centrale noi, centrale de cogenerare pentru marile oraşe”, a încheiat ministrul.

Ungaria pune presiune pe extracția din Marea Neagră

În luna mai 2019, premierul ungar Viktor Orban l-a rugat pe şeful statului american Donald Trump să ajute la demararea producţiei de gaze naturale din apele teritoriale româneşti ale Mării Negre, care va fi realizată cu participarea companiei Exxon din SUA, aceasta fiind singura alternativă practică la gazul rusesc. „Diversificarea este plauzibilă în cazul în care cooperarea dintre SUA şi România are loc rapid. I-am cerut preşedintelui să ajute ca aceasta să se materializeze”, a declarat Orban, la postul public de radio.

Recomandările redacției