După ce au scos un singur punct din meciurile cu Chindia și Energeticianul, utiștii au fost băgați în ședință de stafful tehnic. Punctual, Ionuț Popa a dorit să afle de ce unii jucători și implicit echipa nu mai dă randamentul din primele etape, cu o clasare provizorie pe podiumul ligii secunde.
După rezultatele din ultima lună și jumătate, „Bătrâna Doamnă” a fost înghițită de pluton, iar explicațiile le-a oferit chiar antrenorul arădean. „Pentru că am dorit să aflu exact ce se întâmplă cu echipa, de ce nu mai suntem cei de acum o lună, două, marți, am purtat o discuţie lungă cu jucătorii. S-a vorbit cu cărțile pe față, iar unii dintre ei fotbaliști au invocat întârzierile salariale. Ba mai mult, sunt câțiva care sunt convinşi că nu-și vor primi banii până la Sărbători, pentru că situaţia este cum este. Au venit și cu fel şi fel de propuneri, unii dintre ei dorind să depună memorii pentru primirea banilor, în timp ce alţii au venit cu propunerea rezilierii contractelor. Dacă sunt deciși să acționeze, atunci le-am sugerat că mai bine reziliază decât să îşi depună memorii. De ce? Pentru că în momentul în care îţi bagi memoriu și alţi jucători sau antrenori vor face acest lucru şi clubul va ajunge la faliment. Și așa clubul deja plătește memoriile câștigate de foștii componenți ai lotului”, ne-a mărturisit Popa.
Mai departe, tot experimentatul tehnician a recunoscut că vestiarul a ajuns la în cele din urmă la un numitor comun privind această problemă. „I-am sfătuit să ajungem la un consens. Și anume ei să îşi vadă de treabă în condiţiile date până la sfârşitul turului, adică încă șase partide, iar dacă în iarnă lucrurile nu se vor stabiliza din punct de vedere financiar, atunci voi discuta cu conducerea, iar fiecare jucător care îşi doreşte să plece va primi dezlegarea. Vom vedea din iarnă cine mai rămâne la echipă, trebuie să ne gândim și la varianta de a continua competiția cu cei tineri, deși e foarte greu să scoţi rezultate doar cu aceștia. Până la urmă trebuie să ne continuăm cumva activitatea, pentru că altfel e greu să te bazezi pe jucători nemulţumiţi în permanenţă în vestiar. Un om care lucrează şi nu joacă fotbal, dacă nu îşi primeşte salariul o perioadă ori face grevă ori îşi găseşte alt loc de muncă. La noi e puțin mai complicat, dar eu sunt un tip pe care nu îl doboară nici pesimismul, nici optimismul, dar ţin foarte mult la realism. Repet ce am spus de la început şi anume că primul obiectiv este continuitatea, iar al doilea rămânerea în Liga a II-a”, a adăugat Popa.
Mai departe, „Mister” a dat tot felul de exemple de cluburi ajunse pe marginea prăpastiei, sau a adus în discuție orașul Turnu Severin, care se bucură de un stadion modern, dar nu are echipă de fotbal. „La condiţiile actuale, doar ACS Poli şi Brăila, care sunt în insolvenţă, stau mai rău decât noi din punct de vedere financiar. Mi-e tare frică să nu ajungem ca Turnu Severin, care are un stadion de 20 de mii de locuri şi nu are echipă nici măcar în Liga a 3-a. Mai observ că lucrurile la Arad funcţionează diferit faţă de Timişoara, unde echipa a fost susţinută timp de trei-patru ani doar de investitori privaţi, pentru că toţi banii din televizări mergeau la ANAF, iar Primăria nu putea finanţa pentru că echipa avea datorii de pe vremea lui Marian Iancu. Nu vreau să cer, să fiu milog, dar în Arad este o altă stare de fapt şi din acest motiv nu ştiu unde se va ajunge. Nu vreau să critic, pentru că nu-mi permit să fac acest lucru, dar în aceste condiţii nu poate fi vorba de performanţă”, mai crede Ionuț Popa.
„Principalul” UTA-ei chiar e gata să parieze pe faptul că principala cauză a scăderii în randament al echipei este legată de aspectul financiar. „Repet, nu poţi lucra la infinit cu jucători nemulţumiţi, iar dacă nici eu nu mă pricep la a vedea dacă un jucător este mulţumit sau nu, atunci nu ştiu cine ar putea. Cine înţelege fotbalul îşi dă seama că este foarte greu. Jucătorii poate îmi apreciază vârsta sau experienţa şi de asta vin la antrenamente şi fac tot posibilul să dea totul din ei. La meciuri, în schimb, antrenorii sunt legaţi de mâini şi de picioare, nu poţi întrerupe jocul pentru a îndrepta lucrurile. Este pentru prima oară în viaţa mea când îi rog pe jucători să îşi vadă de treabă, să obţinem cât mai multe puncte astfel încât echipa să îşi continue drumul în Liga a II-a. Nu vreau să vorbesc despre Primărie (n.a. care de pe 19 septembrie are în față legea 350 modificată, cu posibilitatea de a achita inclusiv salariile fotbaliștilor, antrenorilor și restului staffului) doar despre situaţia echipei, pentru că oamenii trebuie să ştie, în special cei interesaţi de fotbal. Dacă nu se vor vedea schimbări, sunt convins că unii jucători vor dori să plece”, a mai subliniat cel mai cotat antrenor arădean al momentului.
Întrebat dacă discuția despre bani e oportună tocmai înainte de cel mai important meci al toamnei pentru suflarea utistă, Popa a adăugat: „Atât eu, cât şi jucătorii vrem să dăm maxim la acest joc, dar am dorit să expun această situaţie ce a ieşit la iveală în urma unei discuţii mai lungi purtate cu jucătorii. Putea fi orice meci, eu i-am întrebat de ce joacă atât de slab, iar ei au ridicat aceste probleme. Lucrurile astea trebuie spuse, suporterii vor dori să îi batem pe Poli, pe U Cluj, Petrolul şi aşa mai departe, dar e uşor de spus şi greu de realizat. La ora actuală cea mai importantă realizare a unui club de fotbal e să-şi plătească salariile, pentru că jucătorii au altă motivaţie”.
Clubul UTA a achitat doar salariul pe luna iulie de la începutul acestui sezon, începând de ieri restanțele fiind de două luni. În schimb, s-au mai achitat unele prime de joc, dar nici acelea în întregime.
Altfel, Popa anunță trei absențe certe pentru derby-ul Vestului, pe mai vechii accidentați Stahl, El Hasni și Matei. Totodată, mijlocașul Enescu (probleme muscuare) și portarul Bodea (dureri la genunchiul accidentat în primăvară) sunt incerți. Confruntarea ASU Poli UTA e programată sâmbătă, la ora 12, pe arena „Dan Păltinișanu” și va fi transmisă în direct pe Digi Sport1, Telekom Sport 1 și Look TV.

Recomandările redacției