Netratarea corespunzătoare a cărnii poate avea consecinţe grave asupra sănătăţii oamenilor

0
354

Având în vedere apropierea Sărbătorilor de iarna şi creșterea consumului de carne de porc şi vânat, Direcţia de Sănătate Publică a judeţului Arad informează populaţia cu următoarele recomandări: să achiziţioneze carne şi produse de carne doar de la surse autorizate; să testeze carnea provenită din gospodăria proprie şi să nu o consume fără examen trichineloscopic; la apariţia de simptome caracteristice trichinelozei să se adre­seze celei mai apropiate unităţi medicale în vederea diagnosticului și tratamentului.
„Trichineloza este o boală raspândită în întreaga lume fiind determinată de un nematod (Trichinella spiralis), care ajunge în organismul uman în urma consumului de carne infestată. Omul se infestează prin consum de carne de porc, în principal, dar şi carne de cal, nutrie sau vânat (mistreţ, urs), ce conţine larve vii sau chisturi viabile. La om majoritatea infecţiilor sunt asimptomatice, însă există şi forme clinice de boală cu evoluţie severă care pot cauza moar­tea prin complicaţiile pe care le produc. Manifestarea clinică a bolii de­- pinde de cantitatea de carne ingerată, de masivitatea infestării ei şi de rezistenţa organismului. Următoarele semne clinice sunt sugestive pentru diagnostic: febră, edeme palpebrale şi faciale însoţite de conjunctivită, dureri musculare şi adinamie, precedate sau nu de tulburări digestive (dureri abdominale, diaree, greţuri vărsături), care apar la o zi sau două după consumul de carne infestată. Prezentarea la medic este obligatorie odată cu apariția primelor semne de boală“, ne-a declarat Constantin Cătană, directorul Direcţiei de Sănătate Publică Arad.
Boala durează în medie 3-6 săptămâni, dar există și forme severe cu o evoluție de 2-3 luni. Decesele sunt datorate complicațiilor cardio-vasculare (miocardită) și neurologice (encefalită, mielită).
Boala nu se transmite interuman. Factorii favorizanţi ai îmbolnăvirii la om sunt reprezentaţi de: consumul cărnii de porc sau vânat neexaminată trichineloscopic; unele obiceiuri culinare: prepa­rarea termică în sânge, sau consumul de preparate crude sau insuficient prelucrate termic: pastramă, cârnat uscat sau afumat, şuncă; achiziţionarea de către populaţie a cărnii din alte locuri decât centrele comerciale specializate; tăierea clandestină a animalelor.
În vederea prevenirii îmbolnăvirii, DSP recomandă populaţiei să achiziţioneze animale de la unităţi avizate sanitar; la tocarea cărnii de porc/vânat să foloseas­că o maşină de tocat, destinată acestei activităţi, şi curăţarea acesteia înainte şi după folosire, cât şi curăţarea tuturor suprafeţelor şi a intrumentelor folosite; să pregătească carnea în bucăţi optime pentru refrigerat (15 cm grosime) şi pentru gătit; în timpul gătirii atingerea de 71 grade Celsius în toată masa de carne pentru o perioadă îndelungată de timp sau până când se modifică culoarea cărnii din roz în gri; prelucrarea termică a resturilor/măruntaielor/sângelui, provenite de la vânat/porc, care urmează să fie hrana pentru animale. „Atenționăm po­pulația că procedeele de sărare, afumare sau uscare a cărnii, nu distrug larvele de trichinella spiralis“, atrage atenţia Cătană.
Adrian Cotuna

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.