În cadrul ședinței Colegiului Prefectural, conducerea Direcției Sanitare și pentru Siguranța Alimentelor Arad, a prezentat un plan de măsuri pentru anul acesta.

Principalul scop în următoarea perioadă este prevenirea sporirii alerte ale pestei porcine, ce de câteva săptămâni a devenit o problemă națională.

În acest scop și pentru a evita toxiinfecțiile alimentare, vor fi luate măsuri suplimentare în special asupra modului în care se produce, depozitează, transportă şi comercializează produsele alimentare de origine animală şi nonanimală.

Controalele organizate vor avea ca obiective generale verificarea:

– igiena spaţiilor de producţie, depozitare, comercializare a produselor alimentare de origine nonanimală şi/sau animală;

– respectarea programele de autocontrol întocmite de operatori;

– modul de asigurare a trasabilităţii, salubrităţii şi conformităţii produselor comercializate;

– gestionarea deşeurilor alimentare;

– modul în care sunt retrase de la comercializare produsele alimentare care prezintă neconformităţi.

În toate pieţele agroalimentare şi în alte locuri amenajate şi autorizate în care va fi valorificată carnea şi alte produse de origine animală, se va asigura necesarul de personal sanitar veterinar şi permanenţa acestuia, inclusiv în weeken-uri.

DSVSA Arad reia solicitarea către crescătorii de porcine, să nu achiziționeze porcine neidentificate prin crotalii şi fără a fi însoţite de documente sanitare veterinare obligatorii.

Orice mişcare a porcinelor, din exploataţiile de origine către alte locaţii, se poate efectua doar după anunţarea, în prealabil, a medicului veterinar din circumscripţia sanitară veterinară locală.

Orice caz de moarte sau îmbolnăvire la animale trebuie adus imediat la cunoştinţa autorităţilor sanitare veterinare.

Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor, solicită sprijinul şi înţelegerea cetăţenilor pentru respectarea măsurilor de prevenire şi combatere a bolii, având în vedere gravitatea acesteia şi consecinţele economice deosebit de grave generate de apariţia ei.

Facem precizarea că pesta porcină africană nu afectează omul, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, singurele specii afectate fiind porcii domestici şi mistreţii”.

Aceasta a fost declarația directorului executiv dr. Agud Viorel.

 

Recomandările redacției