codulNoul Cod Rutier intră în vigoare de astăzi, astfel, începând cu data de 28 septembrie, cei care vor greși în trafic vor fi sancţionaţi potrivit noilor reglementări.

Potrivit noului Cod Rutier, autorităţile introduc „tichetul de contravenţie“, un tichet care va fi anexat permisului de conducere şi în care se va ţine o evidenţă a amenzilor plătite. Lipsa acestuia poate dovedi neachitarea contravalorii amenzii şi, în condiţiile în care nu a fost exercitată o cale de atac împotriva procesului verbal de constatare a contravenţiei, poate atrage după sine suspendarea exercitării dreptului de a conduce autovehicule până la plata amenzii.

Noul Cod Rutier înăspreşte sancţiunile pentru fapte cu pericol social deosebit şi care influenţează direct siguranţa traficului, precum nerespectarea normelor privind trecerea la nivel cu calea ferată, conducerea unui autovehicul sub influenţa băuturilor alcoolice, conducerea pe autostradă pe contrasens sau a unui autovehicul a cărui înmatriculare este suspendată, dar şi pentru depăşirea limitei legale de viteză cu peste 60 km/h.Conform noului Cod Rutier, şoferii vor avea de respectat câteva noutăţi şi în privinţa centurii de siguranţă. Şoferii vor avea obligaţia de a se asigura, înainte de a pleca de pe loc, că minorii poartă centurile de siguranţă sau că sunt transportaţi numai în dispozitive de fixare în scaune omologate.

Maşinile vor trebui prevăzute cu scaune speciale  cu sisteme de fixare şi asigurare gândite pentru confortul şi siguranţa celui mic. Începând de azi, este strict interzis transportul copiilor de până la trei ani în maşini care nu sunt echipate cu sisteme de siguranţă.

Cel mai important punct din noul Cod Rutier arată că în cazul unui accident, şoferul poate da probe biologice direct la faţa locului, în ambulanţă, în prezenţa unui poliţist, dar şi în unităţi de asistenţă medicală.

În plus, posesorii unui permis de categorie B vor putea să conducă tractoare cu masa maximă de 3,5 tone, iar conducătorilor auto care au provocat un accident cu victime, pentru că nu au respectat regulile de circulaţie, li se poate anula permisul de conducere, chiar dacă nu au fost condamanaţi la închisoare, ci s-au ales doar cu o amendă.

Permisul de conducere poate fi anulat chiar şi în varianta în care şoferul care a provocat un deces sau vătămare corporală primeşte drept pedeapsă amendă, nu doar dacă este condamnat la închisoare.

Posesorii unui permis de categorie B vor putea să conducă tractoare cu masa maximă de 3,5 tone.

Recomandările redacției