lemne de focDupă ce ani de zile s-au acordat ajutoare de încălzire şi la cine a meritat dar şi la cine nu a meritat, dar a ştiut să-şi facă hârtiile corespunzător – după cum s-a dovedit în urma verificărilor făcute ulterior, de două ierni criteriile de acordare a ajutorului pentru încălzirea locuinţei s-au restrâns drastic prin lege.
La o primă vedere s-ar zice că este un lucru bun, dar din discuţiile purtate atât iarna trecută cât şi la începutul acestei ierni cu edilii din judeţ aceste măsuri restrictive – chiar dacă în mare au avut un scop realist, au ajuns să creeaze şi unele situaţii nedrepte.
Astfel, primăriile prin compartimentele specifice au început încă din octombrie 2012 colectarea soli­citărilor pentru acordarea „ajutoa­relor pentru încălzirea locuinţei – perioada sezonului rece noiembrie 2012 – martie 2013, în conformitate cu prevederile O.U.G. nr.70/2011 privind măsurile de protecţie socială în perioada sezonului rece“.
Din discuţiile purtate cu numeroşi primari a reieşit că numărul cererilor a scăzut drastic încă de iarna trecută şi scăderea a continuat iarna aceasta. Scăderea este şi de 25 de procente.
La Zimandu Nou numărul solicitărilor acordate a ajuns în jurul cifrei de 120, faţă de 160 – iarna trecută, ne preciza primarul Dorel Vidran. „Numărul poate oscila puţin deoarece mai apar cereri pe parcursul lunilor de iarnă dar în mare proporţie rămâne. Faţă de iarna trecută sunt cu circa 25% mai puţini soli­citanţi în plată. Situaţia nu e neapărat mai avantajoasă pentru comunitate, condiţiile introduse în 2011 nu acoperă situaţia reală, din păcate. Oricum faţă de anii anteriori – când aveam şi 500, sunt cu mult mai puţine. Acum au rămas chiar cei cu o situaţie foarte precară“ preciza edilul din Zimandu Nou.
Viceprimarul din Zărand, Ioan Drăgan ne confirmă şi el tendinţa scăderii numărului celor aflaţi în plată. „Acum se poate spune că au rămas chiar cei mai nevoiaşi. Iarna trecută s-au înjumătăţit, faţă de anul anterior şi iarna aceasta au mai scăzut iar cu o cincime. Acum mai sunt circa 60. Excepţiile care ne mâhnesc se găsesc însă în afara celor din listă. Sunt oameni bă­trâni, bolnavi şi singuri cu grădină de 2.800 mp care conform nor­me­lor nu au intrat la plată. În situaţia lor, ei cum îşi vor completa venitul, chiar dacă au grădină mare, că abia se mişcă? Fireşte că se vor încerca unele soluţii pe plan local“ spunea vicele din Zărand.
Şi la Tauţ situaţia este cam în aceiaşi parametri. Viceprimarul Petrică Horga ne spune că solicitărilor din această iarnă sunt mult-mult mai mici faţă de iarna 2010/2011 şi cu circa 20% mai mici faţă de iarna 2011/2012. „Au mai rămas în plată doar circa 40 de solicitări, mai pot apărea câteva până în martie dar atât. Însă la noi nu e aşa tragic deoarece suntem zonă cu păduri. Dar şi la noi sunt mulţi localnici vârstnici şi singuri cărora nu le va fi uşor. Pe de altă parte, cu banii ăştia mulţi localnici care nu aveau nu ştiu ce venituri îşi plăteau imediat dările către bugetul local. Acum şi acestea vor trena iar dacă iarna va fi grea – cum e în general pe la noi – nu ne va fi uşor“ preciza cu sinceritate vicele din Tauţ.
Unele gratuităţi s-au impus
Administraţia din Zăbrani se loveşte cam de aceleaşi probleme precum cele prezentate mai sus însă aici s-au iniţiat unele măsuri suplimentare. „Scăderea numărului de ajutoare pentru lemne este şi la noi mare. Au rămas în listă doar cei care îndeplinesc strict toate condiţiile. Pentru a suplini rigorile uneori nedrepte ale legislaţiei – cum este cazul bătrânilor neputincioşi cu grădini mari, de exemplu – noi am iniţiat prin hotărâre de Consiliu Local şi la iniţiativa primarului Marian Toader, o acţiune prin care să oferim – în mod gratuit, o cantitate de 4 mc de lemne ve­teranilor de război, de exemplu precum şi altor categorii de persoane foarte defavorizate. Asta după ce am făcut numeroase anchete sociale în teren şi am constat că acest ajutor se impune“ ne-a precizat viceprimarul comunei, Dănuţ Codrean.
Acest gen de iniţiative au fost luate de mai mulţi ani de unii primari şi Consilii Locale în multe zone care au păduri – cum ar fi iniţiativa lui Rovin Mariş, în Şilindia, care de la începutul primului mandat a acordat mari facilităţi localnicilor în general, şi celor cu venituri foarte mici, în special.

Recomandările redacției