prestatiiMăsurile menite să strângă cureaua bugetară, luate pe fondul crizei au scăzut numărul asistaţilor social. Din 2011 şi până în prezent, sute de persoane care primeau ajutoare de la stat au fost decăzute din drepturi, pe fondul schimbărilor legislative. Aradul are în prezent peste 90.000 de beneficiari de prestaţii sociale: ajutoare ori diferite indemnizaţii. Discrepanţa faţă 2009 este uriaşă, pentru că la înce­pu­tul acelui an, numărul arădenilor beneficiari de prestaţii sociale era aproape dublu faţă de cât este acum. Cât despre sumele care ajungeau lunar la miile de persoane categorisite ca fiind nevoiaşe, acestea s-au înjumătăţit.
Potrivit conducerii Agenţiei Jude­ţene de Plăţi şi Inspecţie Socială, în judeţul nostru, un număr de 90.041 de arădeni primesc în condiţiile legii sprijin financiar de la stat. Această si­tuaţie corespunde lunii noiembrie a anului 2012. Astfel, ponderea cea mai mare a beneficiarilor aparţine copiilor care primesc alocaţii de la stat, în con­diţiile legii. Vorbim de aproape 78.800 de astfel de beneficiari plătiţi într-o lună de zile cu peste cinci milioane de lei. În judeţul nostru, 820 de persoane mai primesc alocaţie de plasament şi 833, indemnizaţie pentru copii. În ceea ce priveşte numărul indemnizaţiilor de creştere a copilului, numărul beneficiarilor a scăzut ajungând la 3.001. În luna noiembrie, potrivit AJPIS s-au acordat 312 stimulente de inserţie la creşterea copilului şi 128 de indemnizaţii lunare de hrană, pentru persoanele infectate cu HIV. Au mai fost acordate 196 de ajutoare şi indemnizaţii pentru persoane cu handicap şi 23 de subvenţii pentru fundaţii şi asociaţii.
De ajutoare sociale au beneficiat 3.321 de arădeni, efortul bugetar fiind de peste 514.000 lei, iar de alocaţia pentru susţinea familiei, 2.573 de persoane. În total, toate aceste indemnizaţii şi ajutoare au însemnat pe o lună de zile un efort bugetar de peste 9,47 de milioane de lei.
În 2011 au fost puse în aplicare măsuri pentru decăderea din drepturi a falşilor beneficiari care încasau bani de la stat. Este vorba de persoanele care şi-au declarat situaţia financiară ori domiciliul în mod eronat, ori de cei care au reuşit să eludeze legea şi au cumulat mai multe ajutoare de stat. Scă­de­rea numărului de beneficiari s-a datorat unor modificări şi abrogări de acte normative privind prestaţiile ajutor social, ajutor de încălzire şi alocaţie pentru susţinerea familiei, în sensul că aceas­ta din urmă a înlocuit de alocaţia complementară şi monoparentală. Nu­mărul total de prestaţii sociale şi efortul financiar necesar a scăzut şi în urma scoaterii trusoului şi alocaţiilor pentru prima naştere. În 2012 au intrat în vigoare alte măsuri stricte în domeniul social. Una dintre acestea, este condi­ţio­narea achitării dărilor către stat, pentru păstrarea drepturilor pentru pres­taţii sociale. Faţă de 2009 însă, numărul arădenilor care primesc de la stat sprijin financiar aproape s-a înju­mătăţit.
La jumătatea anului trecut, judeţul nostru avea peste 130.000 de beneficiari. Trebuie spus că, numărul persoa­nelor beneficiare de prestaţii sociale variază de la lună la lună. Cu toate că Aradul are mai puţini beneficiari de ajutoare şi indemnizaţii, numărul arădeni­lor care au primit ajutoare de la Uni­u- nea Europeană a crescut. Şi asta pentru că, în categoria acestor persoane nevoiaşe sunt şomerii, pensionarii, persoanele cu handicap şi lista ar putea continua. Potrivit situaţiei din luna noiembrie, de ajutoare alimentare de la Uniunea Europeană beneficiază în total peste 48.000 de arădeni.

Recomandările redacției