Dan Mandră soborul de preotiHălmăgenii au sărbătorit duminica trecută un eveniment important: Sfântul Maslu, eveniment re­ligios ce a avut loc la biserica ordodoxă din Hălmagiu. Biserica a fost plină de credincioşii veniţi atât din Hălmagiu cât şi din alte localități.
Pentru a afla mai multe detalii despre derularea evenimentului, ne-am adresat părintelui paroh Viorel Nan. Domnia sa ne-a făcut o scurtă descrie­re a tradiționalei sărbători.
„Astăzi sărbătorim «Taina Sfântului Maslu», aceasta fiind una din cele şapte taine ale Bisericii noastre prin care cerem de la Dumnezeu vindecare trupească şi sufletească. În parohia noastră se oficiază Taina Maslului de cel puţin trei ori pe an şi anume: în cele două posturi mari şi la opt septembrie sărbătoarea Naşterii Născătoarei de Dumnezeu, hramul bisericii noastre. Credincioşii întotdeauna sunt prezenţi în număr foarte mare la această Taină a Sfântului Maslu. Cu toţii avem nevoie de vindecarea sufletească şi trupească dar aceasta o primim pe măsura credinţei noastre în Dumnezeu, mai ales a faptelor bune ce trebuie să le săvârşim în perioada ce a mai rămas. Să nu uităm de pocăinţă şi Împărtăşirea cu Hristos cel înviat pentru noi şi a noastră mântuire“, a spus Viorel Nan parohul Bisericii din Hălmagiu.
La Sfânta Liturghie a Sfântului Vasile cel Mare a vorbit preotul Dan Mândra despre pocăinţă, dând exem­plu viaţa Sfintei Maria Egip­teanca. După săvârşirea liturghiei a sosit un sobor de preoţi care au oficiat Taina Sfântului Maslu, sfinţind untdelemnul, făina şi sarea pe care au adus-o credincioşii din gospodăriile lor.
Preotul paroh Dan Mândra a explicat cum se procedează cu aceste alimente în gospodărie şi anume: din făină se face o „pogace“ care se coace pe plita sobei sau în cuptor şi se consumă în fiecare dimineaţă, pe nemâncate iar sarea se poate utiliza la nutrețul animalelor din gospodărie. După această slujbă părintele a mulţumit celor prezenţi pentru că au fost în număr foarte mare la această Taină. A îndemnat apoi ca o parte din aceste produse care au fost aduse pentru sfinţire să fie date şi celor care nu au putut participa la slujbă. După terminarea slujbei preoţii şi o parte din cei prezenți au fost invitaţi la masă, masă care a fost organizată și sponsorizată de familia localnicului Gelu Sida. Această familie se ocupă cu organizarea evenimentelor de la biserică de trei ani de zile. Tradiția este ca localnicii care susțin rea­lizarea paștelor ce se dau la biserică, să susțină și celelale activități se se petrec în biserică timp de trei ani. Aceasta e un angajament de mare onoare privind statutul credin­ciosului în comunitate, deoarece nu orice credincios își poate permite o astfel de sponsorizare din punct de vedere financiar.

Recomandările redacției