norvegia

Biblioteca Judeţeană pregăteşte, vineri, 22 mai, de la ora 17.00, o nouă aventură imaginară, ghizii  Georgiana şi Victor Maria alegând ca destinaţie spre Norvegia.

Descoperirile arheologice arată că teritoriul Norvegiei a fost locuit cel târziu începând din anii 10000 î.Hr. Majoritatea istoricilor consideră că nucleul populațiilor care au colonizat Scandinavia se

află în Germania de astăzi.

Era vikingă, secolele VIII-XI d.Hr., a fost caracterizată de expansiune și emigrare. Mulți norvegieni s-au stabilit în Islanda, Insulele Feroe, Groenlanda și în unele părți ale Britaniei și Irlandei. Orașele britanice/irlandeze moderne Limerick, Dublin și Waterford au fost fondate de coloniști norvegieni. Tradițiile nordice au fost înlocuite treptat de creștinism, în secolele al X-lea și al XI-lea. Această creștinare este atribuită regilor misionari Olav Tryggvasson și Sfântul Olav. Haakon cel Bun a fost primul rege creștin al Norvegiei, la mijlocul secolului al X-lea, deși încercarea sa de a răspândi creștinismul în regat a eșuat.

Populația Norvegiei numără aproximativ 4,8 milioane de locuitori. Majoritatea norvegienilor sunt norvegieni etnici (un grup etnic indigen din nordul Europei și alte țări scandinave).

Ştire de ultimă oră din Norvegia: guvernul norvegian de dreapta a retras în luna ianuarie un proiect de lege care prevedea pedepsirea cerşetoriei, motivul invocat oficial al iniţiativei legislative fiind

combaterea traficului de persoane şi a delincvenţei asociate acestei practici.

Cerşetoria poate fi interzisă la nivel local de către autorităţile municipal, potrivit unei prevederi adoptate anul trecut.

Aşadar, haideţi în Norvegia, via Biblioteca A.D. Xenopol!

 

Recomandările redacției