În perioada 4 – 8 iulie  2016, au loc probele scrise din cadrul examenului de bacalaureat naţional. Probele se desfăşoară conform prevederilor metodologiei de organizare şi desfăşurare a examenului de bacalaureat, atât sub aspect organizatoric, cât şi sub aspect logistic (sălile de evaluare au fost prevăzute cu camere audio – video, centrele de examen beneficiază de personal de pază şi de personal medical, candidaţii au apă în sală).

Probele se desfăşoară în 11 centre de examen din municipiu şi judeţ și cinci subcomisii.

„Astfel, conform calendarului Anexa la ordinul MECS nr. 5080/31.08.2015 privind organizarea și desfășurarea examenului de bacalaureat național 2016, azi (n.r. ieri) 4 iulie 2016 a avut loc proba Ea – limba şi literatura română. Din cei 2739 de candidaţi înscrişi, un număr de 2614 candidaţi au susţinut proba, restul fiind absenţi. Un candidat a fost eliminat“, ne-a declarat profesoara Laura Nădăban, purtătoarea de cuvânt a Inspectoratului Şcolar Judeţean Arad. Candidatul eliminat este o elevă de la Liceul din Chişineu-Criş, care a fost prinsă cu o cască în ureche. Se pare că prin acea cască eleva primea indicaţii din afară, fiind ajutată astfel la rezolvarea subiectelor. Vigilenţa profesorilor asistenţi a oprit-o însă pe eleva trişătoare, care nu va mai putea participa la sesiunea din toamnă.

Mâine, 5 iulie va avea loc proba Eb la limba și literatura maternă, la care sunt înscriși 123 de candidați. Examenul va continua miercuri 6 iulie cu proba Ec, proba obligatorie a profilului cu un număr de 2830 de candidați înscriși. Ultima probă scrisă din cadrul examenului de bacalaureat național va avea loc vineri 8 iulie, proba Ed, proba la alegere a profilului și specializării, cu un număr de 2771 de candidați înscriși. Rezultatele urmează să fie afișate în data de 12 iulie 2016. De asemenea, orice sesizare poate fi semnalată la TEL VERDE național 0800801100 sau TEL VERDE ISJ Arad 0800816257.

Fiecare candidat va primi o coală de hârtie tipizată, pe care își va scrie, cu majuscule, numele, prenumele – inclusiv inițiala prenumelui tatălui. Colțul colii tipizate va fi lipit, după ce asistenții supraveghetori din săli au verificat că datele au fost completate corect. Asistenții semnează în interiorul porțiunii care urmează să fie sigilată.

Colţurile lucrărilor vor fi lipite numai după ce candidaţii au început să scrie pe foaia de concurs rezolvarea subiectelor. Candidaţii vor primi atâtea coli tipizate şi ciorne marcate cu ştampila “Bacalaureat 2016 – C.E.” câte le sunt necesare.

Candidații care doresc să predea lucrările înaintea expirării timpului maxim prevăzut în metodologie – 3 ore – pot părăsi centrul de examen cel mai devreme după o oră și jumătate de la distribuirea subiectelor.

Niciun candidat nu mai poate intra sau părăsi sala după distribuirea subiectelor, decât dacă predă lucrarea scrisă. În cazuri excepționale, elevul poate părăsi sala, doar însoțit de un supraveghetor.

Pentru elaborarea lucrării scrise, candidaţii folosesc numai cerneală sau pastă de culoare albastră, iar pentru executarea schemelor şi a desenelor folosesc numai creion negru.

Candidaţii care doresc să corecteze o greşeală taie fiecare rând din pasajul greşit cu o linie orizontală.

Dacă unii candidaţi, din diferite motive, doresc să-şi transcrie lucrarea, fără să depăşească timpul stabilit, primesc alte coli tipizate. Acest fapt este consemnat de către asistenţii supraveghetori în procesul-verbal de predare-primire a lucrărilor scrise.

Colile folosite iniţial se anulează pe loc de către asistenţi, menţionându-se pe ele „Anulat”.

Candidații își numerotează foile cu cifre arabe, în partea de jos a paginii și în colțul din dreapta, indicând pagina curentă și numărul total de pagini, sub forma 2/5, pentru a doua pagină din totalul de cinci.

Trei candidați rămân în sală până la predarea ultimei lucrări.

Recomandările redacției