monument 1

Osemintele scriitorului arădean Ioan Slavici nu vor mai fi reînhumate în comuna Şiria, aşa cum a cerut în urmă cu câţiva ani, nepotul acestuia, după ce primarul Valentin Bot s-a înţeles cu primarul oraşului Panciu, unde este îngropat Slavici, pe această temă.

Astfel, conform informaţiilor publicate de adevarul.ro, în comuna Şiria, urmează să fie inaugurat, în luna septembrie, un monument în memoria scriitorului, la baza căruia va fi pus pământ de pe mormântul acestuia de la Panciu.

Pământul va fi adus la Şiria, într-o raclă de lemn de primarul Valentin Bot, care s-a aflat zilele trecute, la Panciu.

Valentin Bot s-a întâlnit în oraşul vrâncean, la Biserica „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel“, în cimitirul căruia se află mormântul lui Slavici, cu primarul oraşului, cu directorul Direcţiei Judeţene pentru Cultură Vrancea şi preotul paroh Ştefan Aga.

Preotul paroh a fost cel care l-a condus Valentin Bot la mormântul scriitorului şi a evocat istoria ultimilor ani petrecuţi de Ioan Slavici la Panciu, în casa fiicei sale, Lavinia.

Preotul Ştefan Aga a reamintit faptul că scriitorul a dorit să fie înmomântat la Mănăstirea Brazi din oraşul Panciu, locul unde şi-a dormit somnul de veci până după cutremurul din 1940, când mănăstirea a fost distrusă. Apoi, rămăşiţele scriitorului au fost reînhumate în cimitirul Bisericii „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel“.

Primarul oraşului Panciu, Iulian Nica, a declarat că întâlnirea cu primarul Valentin Bot poate fi considerată un moment de reconciliere în istoria destul de tensionată dintre oraşul Panciu şi comuna Şiria.

„Mă bucur că am ajuns la un numitor comun în aşa zisa dispută legată de scriitorul Ioan Slavici. Comuna Şiria este locul unde s-a născut Slavici, în timp ce oraşul Panciu este locul unde scriitorul a ales să-şi doarmă somnul de veci. Ambele localităţi cinstesc, în egală măsură, memoria lui Slavici. Faptul că, de acum înainte, o mică parte din pământul de pe mormântul lui Ioan Slavici se va afla în Şiria la baza monumentul dedicat scriitorului, va crea o legătură şi mai puternică între comuna arădeană şi oraşul Panciu“, a precizat primarul Iulian Nica.

Acesta a mai adăugat că, în luna septembrie, va participa la inaugurarea monumentului ridicat în memoria scriitorului Ioan Slavici, la Şiria.

Ani de luptă pentru strămutarea osemintelor

Arh. Dan Slavici, nepotul marelui scriitor a declarat, în anul 2003, că, împreună cu toţi locuitorii comunei Şiria, îşi doreşte ca osemintele scriitorului, aflate într-un cimitir din Panciu, să fie strămutate în satul său natal.

Însă, proiectul nu s-a concretizat din cauza opoziţiei manifestate de autorităţile din Panciu.

Scriitorul Vasile Dan, preşedintele filialei Arad a Uniunii Scriitorilor din România, a fost şi el pro strămutarea osemintelui scriitorului la Şiria.

“În primul rând, nu există nici o exprimare a unei dorinţe a lui Slavici, aşa cum susţine primarul din Panciu. Nu există nici un înscris în acest sens care ar fi putut avea valoare juridică. (…) Un lucru este cert: cel care este urmaşul său, Dan Slavici, nepot pe linie directă al marelui scriitor, arhitect în Bucureşti, a solicitat strămutarea osemintelor strămoşului său în Şiria. Din punct de vedere juridic, nimeni nu-l poate opri pe un nepot să ia osemintele bunicului şi să le reînhumeze unde consideră de cuviinţă!”, spunea Vasile Dan.

La rândul său, Ileana Florea, curatorul Muzeului “Ioan Slavici” din Şiria, spunea că îşi doreşte ca scriitorul să fie reînhumat în localitatea sa natală.

“Dreptul de a fi înmormantat la Şiria este opera lui literară, cu locurile de aici, cu oamenii de aici. Testamentul lui Slavici este opera lui literară. Cei de la Panciu flutură o hârtie pe care nu a citit-o nimeni, nici dl. Vatamaniuc, biograful scriitorului”, spunea Ileana Florea, în urmă cu mai mulţi ani, când lupta dintre autorităţile din Şiria şi cele din Panciu pe tema repatrierii osemintelor scriitorului era mai aprigă.

Şiria cu muzeul, Panciu cu mormântul

În condiţiile în care primarul Valentin Bot s-a înţeles cu primarul oraşului Panciu, Şiria va rămâne doar cu muzeul memorial închinat scriitorului din castelul Bohus. Muzeul, inaugurat în 1960, prezintă momente din copilăria lui Ioan Slavici, din anii de şcoală primară petrecuţi la Şiria, apoi din anii studiilor de la Arad, Timişoara, Budapesta şi Viena.

Aici sunt păstrate şi obiecte care i-au aparţinut scriitorului, printre care biroul său de lucru, mobila locuinţei sale de la Bucureşti, manuscrise, fotografii, acte, ediţii din operele sale etc.

monument

sursa foto: adevarul.ro

Recomandările redacției