de Victor Sava
Arheologia este îndeobşte percepută ca fiind un domeniu îngust, care produce efecte marginale asupra societăţii contemporane. Dar să ne imaginăm pentru câteva clipe cum ar arăta o lume fără arheologie. Voi lăsa deoparte abordările clasice precum aceea conform căreia arheologia ajută la înţelegerea trecutului omenirii şi prin aceasta contribuie la înţelegerea prezentului, ori arheologia este una dintre ştiinţele care conturează diferitele identităţi. În cele ce urmează voi încerca să reconstitui o
imagine cât mai concretă a unei lumi fără arheologie şi domeniile conexe.
Vă daţi seama cât de bucuroşi ar fi investitorii că nu vor mai fi nevoiţi să aştepte după descărcări de sarcină arheologică? Aceleiaşi categorii îi aparţin şi constructorii de autostrăzi, care mai mereu întârzie din cauza siturilor arheologice amplasate parcă special pe tronsonul lor de autostradă.  Este lesne de înţeles că fără aceste situri, România beneficia de o reţea rutieră sublimă.
Totodată în lipsa arheologiei am fi privaţi până şi de cele mai banale selfie-uri cu Partenon-ul din Atena, Piramidele din Gizeh, ori cu alte monumente celebre ale antichităţii. Cine s-ar mai putea lăuda că în urma concediului la Roma a vizitat columna lui Traian, ori Colosseum-ul? În scurt timp am constata că mult aşteptatele vacanţe din Grecia sau Italia ar deveni mult prea monotone fără impresionantele urme ale civilizaţiei greco-romane.
Pe lângă acestea am fi lipsiţi şi de câteva bancuri destul de haioase, ca de pildă „Ce este un arheolog? Arheologul este acel specialist, a cărui carieră zace în ruine.” Fără numeroasele săpături arheologice desfăşurate în diverse colţuri ale lumii am fi convinşi că piramidele sau monumentul neolitic Stonehenge au fost construite de către extratereştrii. Bunăoară în acest registru pot fi amintite şi micile mumii descoperite în mormântul lui Tutankhamun, care fără examinarea specialiştilor lesne putem crede că aparţin unor extratereştrii.
De asemenea aş dori să evidenţiez că fără cercetările arheologice dedicate preistoriei umanităţii am rămâne încă tributari tradiţiei biblice conform căreia vârsta reală a planetei noastre este de doar 6.000 de ani.
Alături de exemplele deja enumerate mai pot fi adăugate nenumăratele serii de documentare dedicate vikingilor, celţilor, dacilor sau romanilor, de ce nu şi de emisiuni precum Time team, de care am fi privaţi în lipsa studiilor arheologice. Nu se poate să nu evoc şi celebra realizare cinematografică Indiana Jones, care alături de pleiada de filme şi seriale înrudite au ca subiect arheologia.
Fără îndoială, enumerarea ipostazelor asemănătoare poate continua, dar am ajunge la acelaşi rezultat: se poate trăi şi fără arheologie, dar umanitatea ar fi mult mai fadă şi anostă.

Recomandările redacției