Nu cred că actuala coaliţie de guvernare are vreo emoţie în privinţa moţiunii de cenzură pe care Opoziţia o depune astăzi. În
primul rând, pentru că, înafară de PNL, nimeni nu are vreun apetit să intre la guvernare acum. Oricât şi-ar dori, însă, pur şi simplu nu ar avea cu cine să facă guvernul, având în vedere faptul că USR-PLUS se fereşte ca dracul de tămâie să intre la guvernare. Este o poziţie absolut logică, dacă ar intra într-o coaliţie cu PNL, ar da impresia că se mulţumeşte să rămână la remorca acestui partid. Or, USR chiar are ambiţia să depăşească PNL, să devină principalul partid de guvernământ după alegerile parlamentare din 2020. Deasemenea, alăturarea cu PNL ar da impresia că a trecut sub tutela lui Klaus Iohannis, lucru pe care s-a grăbit să-l infirme, anunţând că, în mod cert, va avea propriul candidat la preşedinţie, fie Cioloş, fie Barna. În paranteză fie spus, cred că Barna ar avea mai mult sprijin decât Cioloş.
Aşadar, pe cine să conteze PNL în vederea formării unui nou guvern? Poate, pe Pro România, care are acum 22 de membri, fiind al patrulea grup ca mărime din forul parlamentar, peste UDMR, ALDE, PMP și minorități? Marţi, cu o zi înainte de depunerea moţiunii, încă un deputat PSD a trecut la formaţiunea lui Victor Ponta, dar chiar şi aşa, PSD şi ALDE au majoritate. Se vorbeşte în culise că există şi parlamentari PSD care încă nu au părăsit partidul, dar vor vota, alături de grupul lui Ponta, în fa­voa­rea moţiunii de cenzură. Nu prea cred că va fi aşa, deşi mai sunt încă în PSD adepţi ai lui Ponta, încă un an şi jumătate de guvernare nu este de ici, de colo, ci poate aduce beneficii cu ghiotura.
Sunt sigur că PNL nu îşi face vreo iluzie, dar este obligat să depună moţiunea de cenzură, pentru a se erija în continuare în principalul partid de opoziţie, mai ales că a câştigat alegerile europarlamentare. Principala grijă a lui Ludovic Orban este să se asigure că toţi colegii din Opoziţie vor fi prezenţi şi vor vota moţiunea, pentru ca aceasta să cadă la un număr foarte mic de voturi. Dacă, cine ştie din ce motive, vor absenta mai mulţi parlamentari, căderea moţiunii ar fi interpretată ca o înfrângere a PNL de către PSD şi ALDE. Exploatată la maximum, aceasta ar putea să reechilibreze lupta pentru prezidenţiale, mai ales dacă PSD şi ALDE identifică un candidat credibil. Iar dacă acesta ar şi câştiga, PSD ar putea să abordeze alegerile locale cu mari şanse de victorie, mai ales că aceasta ar opri migrarea din teritoriu spre alte partide. În concluzie, Opoziţia, în loc să preia guvernarea, câştigă mult mai mult dacă PSD-ALDE se erodează în continuare la guvernare, bombardată mediatic din toate părţile, inclusiv din partea lui Iohannis. Acum, că nu mai există calul de bătaie Liviu Dragnea, Iohannis nu are altă şansă decât să atace permanent PSD, pentru ca oricine ar fi candidatul acestuia să fie catalogat drept candidatul penalilor.
 

Recomandările redacției