generatieTrupa de Teatru Licean Francofon Amifran în frunte cu neobositul Florin Didilescu se pregăteşte de o nouă participare la Întâlnirile Teatrului Tânăr European de la Grenoble, Franţa. De această dată amifranii vor juca în spectacolul „Mieux vaut de pas en rever” după A. P. Cehov. Distribuţia este formată din Alexandra Blajovici, Ana Cios, Alida Marcovici, Dina Marcovici, Maia Mihon, Flavia Mocan, Simina Nicolaescu, Alexandra Pavel, Sara Tăgă­duan, Cristian Gălbează, Nick Furnică, Ştefan Puşcaşu. Regia este semnată de Florin Didilescu.
„Ne-am propus o reinterpretare a câtorva povestiri de Cehov pentru tânăra generaţie, un punct de ve­dere care să-l respecte pe cel al autorului şi să redea atmosfera care îi este specifică, dar mutând acţiunea în epoca noastră”, mărturisesc protagoniştii despre spectacolul „Mieux vaut de pas en rever” pe site-ul oficial al organizaţiei Amifran. Înainte de a pleca spre Franţa, Trupa de Teatru Licean Francofon Amifran va susţine mai multe reprezentaţii cu acest spectacol pentru publicul arădean. Astfel, astăzi şi mâine de la oreler 18, precum şi luni, 1 iulie de la orele 11 şi 18 sunteţi aşteptaţi la Sala Studio a Teatrului Clasic Ioan Slavici ca să vă convingeţi că amifranii au reuşit ce şi-au propus, mai pe scurt, să-l traducă pe Cehov pe limba tinerei generaţii.
Întâlnirile Teatrului Tânăr European de la Grenoble sunt dedicate tinerilor actori şi regizori aflaţi la începutul carierei şi reunesc trupe din întreaga lume. Trupa de Teatru Licean Francofon Amifran este singura formată exclusiv din elevi.
Vă reamintim că cea mai recentă participare a amifranilor la Întâlnirile Teatrului Tânăr European de la Grenoble, Franţa, cea de anul trecut, a re­prezentat un succes nesperat, cu atât mai mult cu cât arădenii sunt cei mai tineri invitaţi ai manifestării.Toate cele 300 de locuri din sală s-au ocupat şi că existau nu mai puţin de 80 de persoane care se aflau pe listele de aş­teptare şi care au urmărit până la urmă spectacolul stând în picioare. Trupa Amifran a jucat în 2012 în spectacolul „On ne badine pas avec l’amour” de Alfred de Musset, un spectacol solicitant mai ales pentru protagonişti, atât din punct de vedere actoricesc, cât şi din punct de vedere al textului.
Anul trecut tema tradiţionalei parade din cadrul Întâlnirilor Teatrului Tânăr European de la Grenoble a fost stabilită Metamorfozele Europei şi a fost dedicată dualităţii dintre creşti­nism şi islamism. Textul care a stat la baza paradei a fost „Mutter Curaj” de Bertold Brecht. Arădenii s-au ocupat de prima scenă, trebuind să ilustreze lupta dintre Martin Luther şi Papa Leon al X-lea, care nu apare în textul lui Brecht, dar care reprezintă punctul de plecare al acţiunii din „Mutter Curaj”.
Anul acesta Întâlnirile Teatrului Tânăr European au ajuns la cea de-a XXV-a ediţie şi vor avea loc în perioada 5 – 14 iulie. Vor participa nu mai puţin de 18 trupe venite din 16 ţări. Tema ediţiei de anul acesta va fi iluminismul cu toate implicaţiile lui şi cu influenţa pe care o are în Europa zilelor noastre.

Recomandările redacției