glsa

 

Ne-am obișnuit, mai adesea, să arun­căm anatema, să acuzăm la grămadă forma­țiuni politice, sociale sau profesionale, influențați de exemplul negativ al câtorva indivizi izolați din acea entitate, indivizi respinși cel puțin teoretic de colectivitatea din care provin. Astfel, ne-am obișnuit să-i vorbim de rău pe toți politicienii, pe toți oamenii de afaceri sau pe toți medicii, fără să ținem cont că de fapt nu acele lepre sunt reprezentative pentru acea colectivitate, că majoritatea sunt oameni integri, buni profesioniști, care fac cinste tagmei lor profesionale. O astfel de categorie profesională care este blamată en-gros este cea a polițiștilor. Întrucât au fost, sunt și vor mai fi în breasla polițiștilor îndivizi care fac de râs colectivitatea lor, mulți dintre noi tindem să-i băgăm în aceeași oală cu infractorii, cu evazioniștii, cu interlopii etc pe toți lucrătorii Mi­nisterului de Interne. Desigur, exa­gerăm.
Cu câteva întreruperi firești, personal am colaborat ca ziarist, cu organele de interne de mulţi ani. Cunosc destul de bine atât activitatea milițienilor cât și a po­lițiștilor de după Marea Revoluție din Decembrie 1989. Am apucat să mă apropii foarte mult de polițiști de toate gradele, de la agentul de stradă până la cei cu funcții importante în Poliția Arad, inclusiv comandanți municipali şi judeţeni. În plus, nepoții mei, Narcis și Adrian sunt pasionaţi apărători ai legilor țării, adică sunt polițiști în funcțiune, tineri cu care mă mândresc. Așadar sunt în cunoștință de cauză în ceea ce spun.
Mass media românească dez­văluie ritmic, insistent și tenace fapte cu polțiști corupți, cu poli­țiști mânjiți sau cu organe de poliţie implicate activ în activități interlope. Și bine face mass media! Ceea ce nu se face bine este faptul, cum spuneam, că toți polițiștii sunt băgați în aceeași oală cu le­prele cu epoleți, cu cei plătiți din banul public să apere legalitatea iar ei o terfelesc. Terfelind în mod mizerabil fața polițiștilor cinstiți, profesionişti care au îmbrăcat uniforma din convingerea că-și pot aduce contribuția  la eradicarea infracționalității. Am cunoscut ca­zuri de polițiști tineri, proaspăt căsătoriți, cu copii mici, locuind într-o garsonieră pe chirie și care aveau demnitate și probitate profesio­nală, făcându-și cu cinste meseria pe care singuri și-au ales-o. Îmi amintesc de un episod cu locotenentul Colombo în care acesta a recuperat o geantă-diplomat plină de dolari, într-un restaurant, de la niște infractori. Între timp a venit chelnerița și i-a prezentat nota de plată. Mutându-și geanta cu dolarii dintr-o mână în alta, Colombo se sco­tocea prin buzunare să-și gă­sească banii personali. Negă­sindu-i, Co­lombo i-a zis ospătăriţei: Trece-mi-i în cont. Şi asta în timp ce ţinea în mâini milioane de dolari. Da, dar nu erau ai lui! Ei, bine, asemenea poliţişti cinstiţi există şi în Poliţia Română. Sunt acei lucrători care se dedică muncii antiinfracţionale cu trup şi suflet, care se sacrifică pentru a-şi face datoria conform regulamentului. Sunt acei poliţişti care stau ore întregi în ploaie şi ger la pândă pentru depistarea flagrantului, sunt acei poliţişti care se bagă între bandele de interlopi riscându-şi viaţa ca să evite omuciderea, în timp ce acasă îi aşteap­tă cei dragi, ca pe orice tată de familie. Nu de puţine ori poliţiştii sunt răniţi, bătuţi, umiliţi de des­creieraţi violenţi care îi socotesc pe agenţii de poliţie vinovaţi de toate relele din ţara aceasta. Iar el, poliţistul trebuie să fie calm, să nu se lase provocat, respectând re­gulamentele şi ordinele superio­rilor săi.
Poliţia este, aşadar, o instituţie a statului în care trebuie să avem încredere pentru că marea majoritate a ei este alcătuită din oameni serioşi, care fac cinste instituţiei. Iar a-i băga pe toţi poliţiştii în oala corupţiei este absolut greşit, este o nesimţire. Cei care ies în evidenţă prin acte infracţionale nu fac decât să confirme faptul că oala lor, a corupţilor este doar a lor, nicidecum şi a poliţiştilor cinstiţi. Iar acestora, poliţiştilor cinstiţi le revine onoranta sarcină de a lupta pentru întronarea legilor ţării, a ordinii şi disciplinei în această încercată Românie.

Recomandările redacției