Barack Obama a sunat-o miercuri, din Biroul Oval, pe preşedinta Médecins sans Frontières (MSF) Joanne Liu, pentru „a cere scuze şi a prezenta condoleanţe”, în urma bombardării de către armata americană, sâmbătă, a spitalului ONG-ului din Kunduz, şi uciderii a 22 de oameni.

Un purtător de cuvânt al preşedinţiei americane, Josh Earnest, care a făcut acest anunţ, a rămas evaziv faţă de solicitarea de către Medici fără Frontiere (MSF) a unei anchete internaţionale independente cu privire la bombardament, catalogat de către ONG drept crimă de război.

MSF a dat asigurări că nu are încredere în ancheta declanşată de Pentagon şi în cele anunţate de către NATO şi armata afgană, pe care le consideră părţi implicate.

Earnest s-a limitat să dea asigurări că ancheta încredinţată armatei americane va fi „transparentă, completă şi obiectivă”.

Generalul John Campbell, comandantul celor 13.000 de militari străini mobilizaţi în continuare în Afganistan, urmează să fie audiat joi de către o comisie din cadrul Camerei Reprezentanţilor.

În audierea de la Comisia Forţelor Armate din cadrul Senatului, el a explicat, marţi, că atacul american a fost cerut de către afgani şi a subliniat asupra unei erori de decizie în lanţul american de comandă.

Obama şi-a exprimat regretul, la rândul său, miercuri, într-o conversaţie cu omologul său afgan Ashraf Ghani.

„Acesta nu a fost doar un atac împotriva spitalului nostru. A fost un atac împotriva Convenţiilor de la Geneva. Nu-l vom tolera”, a subliniat Liu.

MSF solicită ca ancheta să fie efectuată de către Comisia umanitară de anchetă internaţională, creată oficial în 1991, în cadrul Convenţiilor de la Geneva.

Pentru ca această comisie să se poată sesiza într-un dosar, este necesar ca cel puţin 76 de ţări care o recunosc să ceară deschiderea unei anchete.

Sursa: Mediafax

Recomandările redacției