Interviu cu Florin Liviu Dema, primarul comunei Șimand

primar Simand primaria Simand aug 2013 primaria SiDin acest an – 2013, au mai rămas doar câteva zile și fiecare dintre noi își contabilizează realizările acestui an, lucrurile nefinalizate dar și proiectele anului viitor. De la această regulă nu fac excepție nici primii edili ai comunităților, comuna Șimand fiind una dintre acestea. Datorită așezării sale –  Șimandul este străbătut pe lungime de DN79, fiind o comună cu un singur sat – aceasta are un statut mai deosebit și cu toate acestea comunitatea n-a fost scutită de unele convulsii.
Florin Liviu Dema, primarul comunei Șimand ne-a convins că are ce să contabilizeze, în anul acesta el străduindu-se mult să finalizeze unele obiective de importanță publică. Într-o discuție purtată foarte recent cu edilul șimăndan, aceasta ne-a enumerat foarte succint atât realizările acestui an cât și proiectele pe care le are în vedere pentru anul ce stă să înceapă.
– Care sunt obiectivele mai importante pe care ați reușit să le finalizați în acest an?
– Sunt multe, deși a fost un an greu. Dacă stăm să facem chiar o succintă trecere în revistă a acestor obiective dar și unele costuri, veți vedea că ne-am străduit destul de tare și rezultatele se văd. Să le luăm pe rând: pentru că infrastructura este extrem de importantă, putem să începem cu pietruirea a 2,5 kilometri de străzi din interiorul comunei, lucrări în valoare de 500.000 lei; realizarea de lucrări de întreținere a străzilor comunale: plombări și împrăștierea de piatră, totul costând 80.000 lei; la acestea se adaugă și realizarea a 1,5 kilometri de trotuare, costând circa 80.000 lei; important pentru comunitate a fost și modernizarea și eficientizarea (prin achiziționarea de echipa­ment economic) iluminatului stradal, acesta fiind realizat pe alte străzi decât şo­seaua națională; realizarea de reparații interioare la sediul Postului de Poliție din comună – operații în valoare de 15.000 lei; renovarea Școlii Generale cu clasele I-IV, lucrări pentru care am plătit 25.000 lei; amenajarea terenului de fotbal la Școala Generală cu clasele V-VIII, alți 29.000 lei; dotarea școlilor cu sistem de alarmă – pentru a asigura o și mai mare protecție a elevilor în perioada cât sunt în incinta școlilor, peste 30.000 lei; nu în ultimul rând realizarea unei Capele Mortuare cu dotări moderne conforme cu cerințele UE, amplasată în Cimitirul Ortodox, obieciv pentru care s-a plătit 130.000 lei; am mai alocat bani și pentru sprijinirea cultelor religioase: la Biserica Greco-Catolică s-a sprijinit cu o sumă de bani lucrările de introducere a gazului, la Biserica Ortodoxă lucrările de renovare a turnului.
De asemenea am achiziționat și achitat două costume „anti-foc“, pentru siguranța voluntarilor de la Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență –când se va pune problema intervenției la evenimente grave precum incendiile.
– Spuneați ceva și despre accesarea unor fonduri europene…
– Da, la ceea ce am enumerat se poate adăuga și inițierea de demersuri – prin Grupul de Acțiune Locală (GAL) din care facem parte – pentru proiectul „Înființarea Serviciului de Deszăpezire și Întreținere Spații Verzi“; acesta fiind eligibil, așteptăm demararea lui în primăvara viitoare. Aici vreau să adaug că vom avea astfel utilaje de deszăpezire, de întreținere spații verzi cum ar fi: motocositoare, minitractoraș ori aparat de tuns iarba.
– Din ce bani ați plătit toate acestea?
– Tocmai asta am vrut să subliniez: obiectivele finalizate anul acesta –       excepție făcând cele pe fonduri europene – au fost finanțate din bugetul local. Acesta este și motivul pentru care vreau să mulțumesc tuturor contribuabililor – fie ei persoane juridice ori persoane fizice – că și-au achitat în proporție de 85% toate dările. Și acest procent mare se înregistrează an de an „obicei“ care ne onorează și care ne-a permis să realizăm atâtea și, foarte important, să nu avem datorii!
Și pentru că tot am ajuns la mulțumiri, vreau să subliniez buna colaborare a tuturor instituțiilor din comună, care au înțeles să conlucreze pentru binele comun și să le adresez mulțumiri. Mai vreau să mulțumesc colaboratorilor mei: tuturor consilierilor locali, viceprimarului Mircea Para, consilierului meu personal Gheorghe Fruja și întregului colectiv de angajați ai Primăriei, fără a căror sprijin dar și spirit de echipă și eficiență nu s-ar fi putut face atâtea.
– Am ajuns astfel și la proiectele anului viitor. Care sunt câteva dintre acestea, pentru că am înțeles că sunt numeroase?
– Pentru anul care vine ne-am propus câteva obiective de utilitate imediată pe care ne dorim să le realizăm tot în același spirit ca anul acesta: să facem cât mai multe… dar Șimandul să nu rămână cu datorii. Putem începe enumerarea cu un proiect pe fonduri europene: implementarea proiectului pe Măsura 125 – realizarea de drumuri agricole. Vom continua cu asfaltarea unor străzi din comună, conform unui plan pe care l-am stabilit deja și care va fi realizat în funcție de banii pe care-i vom avea. Mai avem în plan împrejmuirea cu gard a Școlii cu clasele I-IV;  realizarea unor reparații la Grădinița din Șimandul de Sus. Ca iubitor de sport voi face demersurile necesare pentru construirea unui vestiar cu dotări moderne la terenul de fotbal. Și pentru că nu putem ignora nici momentele triste din viața oricărei familii, ne-am propus realizarea încă a unei unei capele dar la Cimitirul Penticostal. Și la realizarea acestor obiective ne bazăm în special pe bugetul local, cu excepția proiectelor pe fonduri europene, firește.
– Am înțeles că aveți și o mare durere; despre ce este vorba?
– În urmă cu ceva vreme au demarat lucrări pentru construcția unei Grădinițe cu program prelungit. S-a făcut fundația, s-au achiziționat unele materiale după care finanțarea… n-a mai venit. Durerea mare este că actuala grădiniță – unde vin 70 de preșcolari – funcționează acum într-un imobil retrocedat Bisericii Romano-Catolice, „găzduire“ pentru care noi plătim lunar chirie în valoare de 3.500 lei. Dacă nu se primește finanțare nici anul viitor – circa un milion de lei ar costa tot! – se vor deteriora iremediabil și materialele deja achiziționate iar speranța construirii unei noi grădinițe va fi tot mai îndepărtată, deși noi avem norocul unei numeroase populații tinere.
– Cum așteptați Crăciunul, domnule primar?
– Cu bucurie și speranță, firește. Cum ați putut vedea, multe obiective au fost legate de școli, sport, infrastructură, toate cu referire mai mult la activitatea generației mature, a generației active. Și pentru că e vremea când copiii merg cu colinda și așteaptă daruri de la… Moș Crăciun, trebuie să adaug că l-am sponsorizat și pe Bunul Moș cu 12 000 lei, pentru a putea oferi copiilor, la serbările Pomului de Crăciun, pachete cu dulciuri pentru fiecare copil. Și pentru că tot suntem în prag de sărbători vreau să transmit tuturor consătenilor mei, tuturor colaboratorilor noștri, mul­tă sănătate, belșug numai bucurii.
(F.B.)

Recomandările redacției