Discuție cu inginerul Cosmin Groza, șeful Ocolului 

sef ocol sediul Ocol panorama ocolZona comunei Hălmagiu are o foarte mare suprafață acoperită cu păduri. Fiind situată în depresiunea cu acelaşi nume, la confluenţa râului Hălmăgel cu Crişul Alb, la poalele Munţilor Bihor, din suprafața totală a comunei de 8.403 ha, o suprafață de 3.583 ha este zonă forestieră.
Așa se face că în zonă activează Ocolul Silvic „Codrii Iancului“ din Hălmagiu. În întregul lui,  Ocolul Silvic „Codrii Iancului“ are o arie de activitate întinsă pe… 16 350 hectare – ce cuprinde pădurile ce îmbracă munții și dealurile, în întregul lor, speciile majoritare existente aici fiind cele de foioase: stejar, fag, carpen ș.a. dar și de rășinoase, cum sunt: molidul, bradul, pinul ș.a., pe suprafețe mici fiind și alte specii.
Acestea și altele – cu privire la activitatea curentă a Ocolului – ni le-a spus, într-o discuție purtată recent, inginerul Cosmin Groza, șeful Ocolului Silvic „Codrii Iancului“.
– Cum ați încheiat anul 2013, domnule inginer șef și cum apreciați rezultatele obținute?
– Eu zic că destul de bine – pe de o parte și completez pe de alta că se putea și mai bine. de ce spun asta? Pentru că am de primit o sumedenie de  bani de la beneficiari; adică am emis facturi și nu le mai putem încasa de la composesorate. Asta face ca societatea noastră să nu-și poată achita datoriile proprii, ceea ce ne pune într-o situație proastă. Că unii președinți de composesorate care au contract de administrare cu noi nu își plătesc datoriile. Deci asta  e o problemă mare cu care mă confrunt.
– Dar am înțeles că aveți o suprafață destul de mare pe care o administrați; aveți contract încheiat de administrare?
– Da, ne întindem pe trei județe: Arad, Hunedoara, Bihor și administrăm 56 de composesorate, biserici, școli, și primării iar Ocolul Silvic „Codrii Iancului“ este alcătuit din trei districte și 20 de cantoane. În cadrul Ocolului avem și două pepiniere: una se află la Rogoz și cealaltă în locul numit Brădet. Aici, în aceste pepiniere avem puieți de brad, molid, stejar roșu, paltin și larice.
– Mai plantați sau mergeți pe regenerare?
– Facem și plantări acolo unde nu sunt posibilități de regenerare. În anul 2013 am plantat 13,5 ha cu puieți din speciile molid, stejar roșu, brad, paltin. În pădurile pe care le administrăm noi predomină foioasele, mai puțin rășinoasele. De altfel, materialul de valoare este cel de foioase.
– Dați-ne câteva detalii despre activitatea Ocolului: unde își desfășoară activitatea și cu câți oameni?
– Societatea noastră își desfășoară activitatea pe raza a patru comune: Hălmagiu, Hălmăgel, Vârfurile, Pleșcuța. Avem un număr de 33 de angajați; nu cred că în aceste comune sunt angajați mai mulți de câți are S.C. Codrii Iancului din Hălmagiu. Acum avem trei ingineri la birouri, doi contabili, o secretară, un șofer, o femeie de serviciu, trei șefi de districte, 20 de pădurari, un angajat fasonator mecanic și… șeful de ocol. La majoritatea composesoratelor expiră amenajamentul silvic în acest an, deja am contractat o firmă care se ocupă de amenajamente silvice; fără acesta, dacă nu l-ai executat, nu se vor mai putea face marcări de material lemnos.
– Cum estimați că va fi anul 2014?
– Anul 2014, la fel cu 2013. la noi cam așa este doar atât că unele composesorate vor beneficia de amenajări silvice; în rest: material lemnos pentru populație vom marca tot așa: în jur de 12.000 de metri cubi am marcat pentru populație și în 2013. în acest an vom planta 10 ha cu puieți din pepinierele noastre: rășinoase și foioase.
– Chiar dacă nu intrăm în detalii: spuneți-ne ceva despre problemele avute, de contravențiile la regimul silvic.
– Anumite contravenții silvice minore au fost și vor mai fi dar nu stăm la discuții când este vorba de respectarea regimului silvic. Se zice în popor vorba: „codru-i frate cu românul“, ceea ce este adevărat. Dar din păcate acum românul nu mai este frate cu codrul! Ați văzut și la televizor ce jafuri sunt făcute prin alte părți. La noi, din fericire nu este cazul. Mai sunt câteva „exemplare“ și la noi în zonă dar mai intervenim și îi contracarăm. Să știți că față de alte zone, oamenii noștri sunt liniștiți și au respect față de pădure; și sunt și mulți care care sunt proprietari de păduri. Nu am fost sesizați de tăieri ilegale. Acum, așa cum am mai zis: nu e pădure fără uscături dar acțiunile lor nu au amploare și noi intervenim și nu lăsăm ca cest aspect să degeneraze, firește.

Recomandările redacției