În România doctrina liberală a fost singura care a funcționat, care a scos țara din marea criză economică de la începutul anilor *30. În rest comunismul, apoi doctrinele de stânga de după 1990, nu s-au potrivit cu specificul românesc, otrăvit de doctrina comunistă, ducând tara, iată, într-0 criză economică pe orizontală cu falimente răsunătoare și dispariții misterioase a monștrilor economici.

Vă amintiți că în urmă cu vreo zece ani se propunea să adoptăm sistemul social suedez. Încercare nereușită, cu roate că în Suedia nivelul de trai , și cele legate cultură, istorie, urbanism ne puteau servi ca modele. Interesant, eu consider că este mai comod să încerci modele și sisteme experimentate , trecute peste faza căutărilor, vorba românului : – Deșteptul  învață din greșelile altora. În cele ce urmează vă voi oferi, în rezumat, mult disputatul sistem suedez, în ipoteza că fiecare se va lămuri singur. De fapt, dorim noi să trăim ca suedezii?

Parlamentarii suedezi au la dispoziție garsoniere deținute de stat, cu o suprafață de circa 40 de metri pătrați. Bucătăria este împărțită la comun, nu există personal de serviciu. Demnitarii nu au secretare sau consilieri, nici mașini de serviciu cu șofer. Nici primarii și guvernatorii nu au dreptul la reședinte oficiale gratuite, iar consilierii nu au salariu lunar sau un birou propriu. Reședinta oficială a premierului suedez nu depășeste circa 300 de metri pătrați. Doar parlamentarii care lucrează la elaborarea legilor se consideră ca exercită un serviciu public pentru care trebuie să fie remunerați cu salarii lunare. Control drastic la decontările din bani publici. Politicienii suedezi nu sunt privilegiați în fața legii și nu se bucură de niciun fel de imunitate. Cuvântul cheie este transparență în privința cheltuirii banilor publici în folosul cetățenilor.

Pe unii îi scutură frigurile, când se văd într-o garsonieră, noi suntem boieri, suedezii, în schimb sunt domni.

Vedeți domnilor , după vreo 45 ani de comunism , doctrina proletară nu s-a prins de noi. Și totuși, paradoxal, ea funcționează într-o monarhie, și ce monarhie, în Suedia. O variantă iat-o, și câte mai sunt încă.

Recomandările redacției