Una din problemele spinoase ale actualei administraţii locale este şi cea a gestionării deşeurilor. Pentru a pune lucrurile la punct, primarul Falcă a convocat o şedinţă extraordinară „de îndată“. Însă, opoziţia din CLM, respectiv consilierii sociali-democraţi, ALDE, dar şi independeentul Marin Lupaş, au ieşit din sală pentru a nu particpa la vot, invocând faptul că nu au primit documentaţia în timp util şi clarificările necesare despre acest contract. Pe lângă acestea , consilierul municipal Beniamin Vărcuş, liderul Grupului PSD – ALDE din CLM Arad a spus: ,,Nu încape îndoială că acest contract are suficiente lacune, inadvertenţe, unele dintre ele sesizate chiar de cetăţeni cum ar fi acea problemă stânjenitoare a accesului la pubele. La asta se adaugă în mod evident garanţiile pe care trebuie să le obţinem că locuitorii urbei vor plăti preţul echitabil pentru serviciul de salubrizare şi un contract care aduce cetăţenilor corectitudine administrativă şi performanţă în planul deservirii“.
În timp ce proiectul privind reglementarea serviciului de „Întreținere și amenajare spații verzi din Municipiul Arad” a fost adoptat, cel care viza contractul de salubrizare menajeră din Arad era imposibil să treacă în cotextul „exodului“ Opoziţiei din CLM. Aşa cum ne-a obişnuit, Gheorghe Falcă a recurs la un artificiu. „Am informat Ministerul Mediului de gravitatea situaţiei înregistrate la Arad şi evident că am întrebat ce trebuie să facem. Până marţi, dacă nu trec proiectele se pierd 30 de mili­oane de euro!… Dacă o zonă nu încheie un contract, se anulează tot. Conştient de acest risc am cerut sprijin Ministerului care
ne-a recomandat să facem următoarele proceduri”, a explicat primarul Gheorghe Falcă. Astfel în şedinţa „de îndată“, consilierii prezenţi au fost de acord (mai puţin independentul Marin Lupaş care s-a abţinut ) cu mandatarea primarului Gheorghe Falcă pentru a vota în Adunarea Generală a Asociaților din cadrul Asociației de Dezvoltare Intercomunitară Sistem Integrat de Gestionare a Deșeurilor Județul Arad, în numele și pe seama Municipiului Arad. Astfel, primarul Gheorghe Falcă va fi prezent astăzi, 23 aprilie 2018, la o ședință ADI, în care va vota contractul semnat cu firma RETIM.
Cel de-al doilea proiect al şe­dinţei „de îndată“ privea trecerea depozitului ecologic în Sistemul integrat de gestionare a deșeurilor în județul Arad pentru reglementarea activității de depozitare/ neutralizare a deșeurilor. Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Sistem integrat de gestionare a deșeurilor în județul Arad este mandatată să urmărească și să monitorizeze executarea contractului nr.6863/2002 încheiat cu FCC Environment România S.R.L. şi este obligată să asigure depozitarea deșeurilor din Județul Arad numai în depozitul ecologic realizat de concesionar. Aria de depozitare a deșeurilor municipale în depozitul ecologic S.C. FCC Environment România S.R.L se extinde pe întreg Județul Arad. Teoretic, odată cu aprobarea acestui proiect, s-a încheiat întreg ciclul de colectare-transport-depozitare a gunoiului menajer .
„Constat că unii consilieri nu vor să își asume sau să se poată mândri că au reușit să facă ceva măreț pentru Arad” concluzionează, sibilinic, primarul Aradului. Chiar aşa, a ajuns şi un banal contract de gunoaie ceva măreţ? Hai să fim serioşi, totuşi.

Recomandările redacției